Kineski predsjednik optimističan glede razgovora o S. Koreji

KINESKI predsjednik Hu Jintao vjeruje da će sjevernokorejska nuklearna kriza biti riješena kroz pregovore, izjavio je u ponedjeljak izvor u njemačkoj vladi nakon što se Hu sastao s kancelarom Gerhardom Schroederom.

Hu je također pohvalio administraciju američkog predsjednika Georgea W. Busha zbog toga što je ponudila sigurnosna jamstva Pjongjangu u sklopu multilateralnog okvira, dodao je izvor.

"Predsjednik je rekao da je optimističan glede uspjeha razgovora", tvrdi dotični izvor.

Kriza je buknula u listopadu 2002. kada je Washington priopćio da je Sjeverna Koreja priznala da radi na tajnom programu oružja, čim je prekršila ranije sporazume.

Kina je u kolovozu bila domaćinom šesterostranih razgovora (Kina, SAD, Sjeverna i Južna Koreja, Japan i Rusija) o sjevernokorejskoj nuklearnoj.

Njemački izvor je rekao da Hu nije govorio o datumu idućeg kruga šesterostranih pregovora za koje se očekuje da će se održati oko 17-19. prosinca.

Hu i Schroeder razgovarali su također o situaciji u Iraku i Afganistanu. Obje su se zemlje založile za prijelaz suvereniteta u Iraku "što je prije moguće", rekao je Schroeder.

Njemački je kancelar nazočio i otvaranju njemačko-kineske turističke tvrtke TUI.

Schroeder se sastao i s premijerom Wen Jiabaom, poručivši mu da se Njemačka zalaže za ukidanje embarga EU na prodaju oružja. Embargo je uveden nakon pokolja prodemokratskih prosvjednika 1989. godine na pekinškom trgu Tiananmen.

Pročitajte više