Kineski predsjednik zadovoljan razvojem Makaoa

KINESKI predsjednik Hu Jintao doputovao je u nedjelju na Makao na proslavu pete godišnjice povratka te bivše portugalske kolonije pod kineski suverenitet.

Hu je pohvalio napredak gusto naseljenog područja Makaoa na jugu Kine s 500.000 stanovnika, rekavši da je Peking zadovoljan njegovim gospodarskim i društvenim razvojem.

Makao, jedino mjesto u Kini gdje je kockanje legalno, doživio je nagli razvoj otkad je vlast što ju je imenovala kineska vlada otvorila industriju klađenja stranim investitorima.

Prošle su godine otvorena dva nova casina vlasnika iz Las Vegasa, uz 11 postojećih kojima upravlja bivši monopolist u tom poslu, tajkun Stanley Ho.

Cijene nekretnina rastu, a Makao, kojega je Portugal 1999. godine vratio Kini nakon 449 godina kolonijalne uprave, nije iskusio političke nemire kao susjedni Hong Kong.

Hu će u ponedjeljak biti na inauguraciji popularnog gradonačelnika Makaoa Edmunda Hoa, kojemu je to drugi mandat te će otvoriti novi most koji spaja grad Makao s jednim od njegovih otoka.

Svečana atmosfera koja okružuje obljetnicu na Makaou u suprotnosti je s primjetnim odsustvom kineskih čelnika s prethodne dvije obljetnice povratka Hong Konga pod kineski suverenitet.

U Makaou nema prodemokratskog pokreta i vrlo je malo disidenata u toj kineskoj pokrajini koja je duhovno uvijek bila bliža matici zemlji nego buntovni "veliki brat" Hong Kong.

Pročitajte više