Kineski premijer pozvao na zatopljenje odnosa s Japanom

Kineski premijer Wen Jibao u ranim je jutarnjim satima po našem vremenu u obraćanju japanskom parlamentu pozvao na jaču suradnju Kine i Japana, ali je također napomenuo Japancima da ne zaborave vojnu povijest japanske agresije za vrijeme Drugog svjetskog rata, te da se ne miješaju u kineske odnose s Tajvanom.

Wen se od srijede nalazi u trodnevnom posjetu Japanu, koji bi trebao probiti led prošlih nesuglasica. To je prvi posjet jednog kineskog vođe Japanu u skoro 7 godina i prvo obraćanje kineskog vođe japanskom parlamentu u zadnje 22 godine.

"Došao sam ovdje promotriti stanje japanskog razvoja i doprinijeti poboljšanju i razvoju kinesko-japanskih odnosa.", prenosi Wenove riječi Associated Press.

Jedan od glavnih razloga nesuglasica između Kine i Japana bila je upravo vojna povijest Japana prije i za vrijeme drugog svjetskog rata. Kinezi smatraju da Japanci nisu pokazali dovoljno žaljenja zbog katastrofe koju su prouzročili na Dalekom istoku, a neki Japanci smatraju da im se sudi preoštro. Taj odnos posebno se zaoštrio za vrijeme prošlog japanskog premijera, Junichiroa Koizumija. Sadašnji premijer, Shinzo Abe, uspostavio je malo bolje diplomatske odnose s Kinom.

"Japanske invazije nanijele su strahovitu štetu Kinezima. Duboki ožiljci na kineskom narodu ne mogu se opisati", rekao je Abe, dodajući kako "podsjećanje na prošlost ne znači ustrajanje na teškim osjećajima nego na sjećanju i učenju iz prošlosti i građenju bolje budućnosti".

No, unatoč protokolarnom dijelu u kojem se pričalo o prošlosti, glavni dio Wenovog posjeta okrenut je poslovnim vezama. U srijedu su Wen i Abo potpisali sporazume oko nalaženja nasljednika Protokola iz Kyota, oko razvijanja energetskih resursa, denuklearizacije Korejskog poluotoka, te oko obrambene suradnje.

Nakon govora u parlamentu, Wen danas u planu ima ručak sa članovima vodeće japanske poslovne federacije, posjet konferenciji o kinesko-japanskoj ekonomskoj suradnji, susrete s vodećima japanskim političarima i domjenak koji obilježava 35. godinu uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Wen je također izrazio potporu japanskom sukobu sa Sjevernom Korejom oko japanskih državljana otetih da bi obučavali sjevernokorejske špijune, zbog čega je Japan trenutno u nategnutim odnosima sa S. Korejom, a aludirao je i na moguću potporu japanskim nastojanjima da dobiju stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, što je Kina dosad sprečavala.

Šećer je ostavio za kraj. Upozorio je Japan da se ne miješa u kineske odnose s Tajvanom, kojeg Kina smatra svojim integralnim dijelom. Izrazio je želju za mirnom reintegracijom Tajvana, ali spomenuo kako Kina neće tolerirati tajvansku nezavisnost.

"Nadamo se da japanska strana shvaća osjetljivost tajvanskog pitanja i da će se držati svog obećanja i po tom pitanju poduzimati oprezne korake", rekao je.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više