Kineski rover počeo rasvjetljivati jednu tajnu “tamne strane“ Mjeseca

Foto: NASA/Kineska nacionalna svemirska agencija

PREMA najnovijem istraživanju, kineska misija Chang'e-4, odnosno prva letjelica koja se spustila na nama suprotnu stranu Mjeseca, počela je rasvjetljivati jednu od njegovih većih tajni, piše CNN.

Kineski znanstvenici poslali rover iz sonde Chang’e-4 na udaljeniju (popularno - tamnu) stranu Mjeseca kako bi bolje proučili sastav lunarnog plašta, odnosno sloja između njegove kore i jezgre.

Zec od žada

Kako bi istražili evoluciju Mjeseca, pomoću rovera naziva Yutu 2 (zec od žada 2) analizirali su njegov udarni krater. Kada asteroidi ili druga svemirska tijela udare u površinu našeg prirodnog satelita, njegova kora, mogli bismo reći, puca na tom području i dijelovi njegova plašta stižu na površinu.

Misija rovera Yutu-2 bila je pronalazak i istraživanje tih pukotina na kojima se nalaze tragovi Mjesečeva plašta, a ove srijede u uglednom časopisu Nature objavljeni su prvi rezultati tih analiza.

Pronađeni specijalni minerali

Tijekom 1970-ih, neki astronomi pretpostavili su da je u njegovoj davnoj prošlosti ocean magme pokrivao površinu Mjeseca. Magma je rastaljeni materijal koji formira stijene. Kako se hladila, teži elementi tonuli su na dno, a minerali su ostajali pri površini.

Na površini Mjeseca stoga se trebala formirati bazaltna kora iznad plašta minerala. Astronomi su vjerovali kako bi se među tim mineralima trebali nalaziti olivin i piroksen, koji se također nalaze u asteroidima, ali i u gornjem plaštu Zemlje.

Kineski znanstvenici su u uzorcima koje je prikupio rover na dnu bazena Južni pol - Aitken pronašli tragove olivina, kojeg je bilo u još većim količinama na većoj dubini. Yutu-2 će nastaviti prikupljati uzorke s kratera kako bismo što bolje razumjeli njegov sastav, a istraživači planiraju neke od njih i donijeti na Zemlju.

"Razumijevanje sastava lunarnog plašta ključno je za preispitivanje teze o postojanju oceana magme", rekao je astronom Li Chunlai, voditelj istraživanja.

Sletio u ogroman krater

Kao što smo već pisali na Indexu, Sonda Chang'e-4 proučava krater Von Karman koji se nalazi unutar bazena Južni pol - Aitken (dio u plavoj boji na fotografiji) za koji se smatra da je nastao prilikom snažnog udara nekog drugog nebeskog tijela o površinu Mjeseca.

"Južni pol - Aitken (SPA)  ima promjer veći od 2500 kilometara i dubine je oko 13 kilometara. Riječ je o jednom od najvećih udarnih kratera u Sunčevom sustavu te o najvećem, najdubljem i najstarijem bazenu na Mjesecu", rekao je za BBC Andrew Coates, profesor u Laboratoriju za svemirske znanosti Mullard.

S obzirom na to da je sletjela u krater Von Karman, sonda će moći proučavati mjesto na kojem je ogroman asteroid, promjera većeg od 500 kilometara, udario o površinu Mjeseca i stvorio bazen SPA, piše BBC.

Udarac je bio toliko silovit da je vjerojatno probio vanjski dio kore Mjeseca i istisnuo sadržaj iz njegova plašta, koji bi još uvijek mogao biti prisutan na površini Mjeseca. Prikupljeni uzorci sadržaja plašta mogu znanstvenicima omogućiti bolji uvid u unutarnju strukturu i povijest nastanka našeg prirodnog satelita.

Pročitajte više