Kineski Sinopharm: Naše cjepivo protiv koronavirusa je 79 posto učinkovito

Foto: Epa

TREĆA faza testiranja Sinopharmova cjepiva protiv koronavirusa pokazala je da je ono 79 posto učinkovito, rekao je danas kineski farmaceutski div, što je slabija učinkovitost od Pfizer-BioNTechova i Modernina cjepiva, no ipak napredak u borbi za suzbijanje pandemije u Aziji.

Kina, gdje se pandemija pojavila, utrkuje se sa Zapadom u razvoju vlastita cjepiva protiv covida-19, s pet cjepiva koja već jesu u trećoj fazi opsežnih ispitivanja, ali ni jedno nije službeno odobreno.

Objava u srijedu prvo je objavljivanje podataka u pogledu kineskog kandidata za cjepivo.

"Zaštitni učinak cjepiva (Sinopharm CNBG Beijing) protiv covida-19 je 79.34 posto", priopćio je pekinški Institut za biološke produkte, podružnica Sinopharma koja razvija cjepivo s CNBG-om.

Zatraženo odobrenje

Sinopharm se obratio kineskom regulatoru za lijekove za odobrenje inaktiviranog cjepiva protiv koronavirusa, vrsti cijepljenja korištenjem čestica patogena, navodi se u priopćenju.

No Kina se bori da stekne međunarodno povjerenje svojih kandidata za cjepivo, što je ometeno nedostatkom transparentnosti rezultata ispitivanja.

Također se polako završila treća faza ispitivanja, koja se morala provoditi u inozemstvu zbog kineskog uspjeha u suzbijanju širenja covida-19 unutar vlastitih granica.

U međuvremenu su zapadne zemlje napredovale s primjenom cjepiva i odobrenjima.

Rezervirane su stotine milijuna doza vodećih proizvođača Pfizer-BioNTecha i Moderne, cjepiva koja su učinkovita 95 posto odnosno 94 posto.

Pročitajte više