Kineski stručnjaci: Atipičnu upalu pluća uzrokuje vrsta klamidije?

KINESKI znanstvenici vjeruju da je vrsta bakterije klamidije, odnosno klamidije koja je mutirala, jedan od glavnih patogenih agensa atipične upale pluća od čijih su posljedica do danas umrle 83 osobe, izvijestili su u subotu dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Kineski su znanstvenici izvijestili da je kod svih pacijenata koji su oboljeli od atipične upale pluća (SARS) pronađena spomenuta bakterija. Ovo otkriće upućuje na mogućnost da bi bolest mogla biti prouzročena istodobnim djelovanjem bakterije klamidije i jednog drugog patogenog agensa poznatog kao coronavirus.

"Čini se da bi se ovdje moglo raditi o kombinaciji virusa i bakterije", rekao je novinarima glasnogovornik WHO-a Chris Powell. Direktor kineskog Centra za prevenciju i nadzor bolesti za agenciju Nova Kina objasnio je kako su se znanstvenici koncentrirali na istraživanje jedne "vrste klamidije", a to bi mogla biti klamidija koja mutira.

"Agens je vrlo sličan klamidiji, no ovdje nije riječ o klamidiji koja nam je u medicinskoj literaturi bila poznata do sada i koja najčešće uzrokuje upalu pluća, trahom ili ornitozu", rekao je Li.

Pročitajte više