Kineski stručnjaci potvrdili slučaj SARS-a

KINESKI stručnjaci potvrdili su u ponedjeljak da 32-godišnji bolesnik koji je krajem prošle godine zadržan u bolnici na jugu Kine ima virus SARS-a.

Znanstvenici sa sveučilišta u Hong Kongu i centru za respiratorne bolesti u Guangzhouu u održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su potvrdili da je 32-godišnji televizijski producent obolio od SARS-a.

"To je sigurno infekcija koronavirosom SARS-a", rekao je Zhong Nanshan, direktor centra.

Njegov kolega iz Hong Konga Yuen Kwok-yung rekao je da su do toga zaključka došli genetskim sekvencioniranjem i dodao da je virus pronađen u tom najnovijem slučaju SARS-a nešto drukčiji od soja pronađenog u prethodnoj epidemiji koja je počela u studenome 2002. u Guangdongu u Kini i proširila se svijetom.

Zdravstvene vlasti južnokineske pokrajine Guangdonga zatvorile su sve tržnice i naredile ubijanje svih cibetki kojih, procjenjuju, u toj pokrajini ima oko deset tisuća.

Cibetke u Kini jedu kao delikatesu, a stručnjaci ih smatraju prenosnicima virusa koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

Stručnjaci "strahuju" da će se virus prenijeti s cibetki na ljude i izazvati veliku epidemiju, sličnu prošloj u kojoj je u Kini i Hong Kongu umrlo više stotina ljudi, a diljem svijeta zaraženo je osam tisuća osoba.

"Postoji mogućnost da je ovo početak velike epidemije kao i lani", rekao je Yuen Kwok-yung.

Zdravstvene su vlasti najavile da će osim cibetki, Kina nastojati iskorijeniti i štakore i žohare.

Pročitajte više