Kineski tigrovi u zemlji lavova

JADNE afričke antilope uskoro će proganjati i ubijati tigar što je velika novost u povijesti obiju životinjskih vrsta.

Dva mladunca kineskog tigra ovoga su tjedna završila put dugačak 12.000 kilometara i stigla u Južnu Afriku, gdje će stručnjaci za životinje ovu ugroženu životinjsku vrstu pokušati naučiti loviti.

Tigar živi samo u Aziji, a kineska vrsta ove životinje jedna je od najugroženijih životinjskih vrsta. Baš su se zato stručnjaci odlučili na vrlo neuobičajen korak: doveli su par ovih mačaka u zemlju lavova.

"Samo 60 kineskih tigrova živi u zoološkim vrtovima, a pretpostavljamo da ih u divljni ima manje od 30. Baš zato moramo poduzeti ovu drastičnu mjeru kako bismo spriječili izumiranje kineskih tigrova", objašnjava Li Quan, osnivač zaklade za spas kineskih tigrova.

Cilj pothvata je da se tigrovi ili njihovi potomci puste u poseban rezervat na jugu Kine 2008. godine, kada će se u Pekingu održati Olimpijada.

U sljedećih pet godina s istim će ciljem u Južnu Afriku biti prebačeno još pet do sedam ovih velikih mačaka.

Životinje će se u rezervatu koji se prostire na 500 hektara učiti loviti impale, graciozne afričke antilope, koje će u ovom eksperimentu biti dobra zamjena za jelene iz kineskih šuma.

Dva mladunca kineskog tigra, sedmomjesečna ženka Cathay i šestomjesečni mužjak Hope, bili su umorni nakon dugog puta od Kine prema Africi.

Kad su otvorena vrata kaveza u kojemu su putovali, oba su tigrića hitro pojurila prema novom domu: Nacionalnom zoološkom vrtu Južne Afrike.

Ovdje će tigrići provesti nekoliko tjedana, a zatim će biti prebačeni u rezervat gdje će usavršavati vještinu lova.

Mužjaci kineskog tigra mogu doseći težinu od 190 kilograma, što nije mnogo u odnosu na standarde drugih vrsta tigrova ali je dovoljno da impalama utjera strah u kosti.

(Hina) nab dgk

Pročitajte više