Kinezi osudili tri tibetanska redovnika za ubojstvo kolege koji se sam zapalio

KINESKI sud osudio je ukupno tri tibetanska redovnika na dugogodišnje zatvorske kazne jer su bili "povezani" sa suicidom njihov kolege koji se sam zapalio u ritualu koji je imao protestni karakter.

Redovnik Drongdru, ujedno i žrtvin ujak, u ponedjeljak je osuđen na 11 godina, a jučer Tsering Tenzin dobio 13, a Tenchum deset godina zatvora. Osuđeni su zbog "namjernog ubojstva" redovnika Rigzina Phuntsoga koji se 16. ožujka zapalio pred hramom. Sud je zaključio da su ga drugi redovnici skrivali nakon što se zapalio i da su mu uskratili medicinsku pomoć.

Međutim, točne okolnosti vezane uz njegovu smrt i dalje su nepoznanica. Tibetanske grupa za zaštitu ljudskih prava nakon incidenta su govorile da je policija brzo ugasila plamtećeg redovnika, nakon čega ga je pretukla. Drugi redovnici tad su ga odveli u hram, a potom i u bolnicu. Nesretni redovnik je umro, što je pokrenulo niz manjih prosvjeda u pokrajini. Međutim, odnos dominantnog Han stanovništva u Kini prema Tibetancima i dalje ostaje goruće političko pitanje.

Pročitajte više