Ministarstvo reklo da kiosci nedjeljom smiju prodavati samo novine pa se predomislilo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sutra stupa na snagu zabrana rada nedjeljom. Trgovine će moći raditi samo 16 nedjelja u godini (ove godine iznimno do kraja godine imaju na raspolaganju svih 16 nedjelja) i same mogu odrediti koje će nedjelje biti radne. 

Kiosci će moći raditi svake nedjelje od 7 do 13 sati, no iz Ministarstva su medijima danas prvo rekli da će kiosci nedjeljom moći samo prodavati tisak. 

Index je zatražio od vlade i Ministarstva gospodarstva odgovor je li to točno i hoće li kiosci doista moći nedjeljom prodavati samo novine. Naravno, takvo tumačenje zakona bi značilo da bi mnogi kiosci vjerojatno ostali zatvoreni jer je pitanje kome bi se uopće isplatilo kiosk držati otvorenim ako smije prodavati samo novine. 

Naime, u zakonu se navodi da "distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonice može biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 sati do 13 sati. Shvaćanje javnosti je bilo da će kiosci u tom vremenu moći normalno raditi, no onda je iz Ministarstva stiglo tumačenje da se smije prodavati samo - tisak. 

No, kako Index doznaje večeras, kiosci će ipak smjeti nedjeljom od 7 do 13 sati raditi kao i dosad. 

Iz Ministarstva gospodarstva stigao nam je odgovor kako će kiosci ipak nedjeljom moći prodavati ono što i inače imaju u asortimanu, a ne samo novine. 

"Kiosci će i dalje moći prodavati robu iz svog asortimana kao i ranije"

"Kiosk kao poseban oblik prodaje izvan prodavaonica sukladno članku 22. Pravilnika o klasifikaciji prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo ("Narodne novine", br. 39/09 i 46/15), definiran je kao prodajno mjesto u kojem se prodaje ograničen asortiman proizvoda kroz odgovarajući otvor na kiosku bez ulaska kupca u prodajni prostor.

Sukladno članku 57. stavku 7. Zakona o trgovini ("Narodne novine", br. 87/08, 96/08, 116/08, 76/09, 114/11, 68/13, 30/14, 32/19, 98/19, 32/20 i 33/23), kiosk kao poseban oblik prodaje izvan prodavaonica može biti otvoren nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 sati do 13 sati.

Prema tome, kiosci će od 1. srpnja 2023. i dalje moći prodavati robu iz svog asortimana koju su prodavali prije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini", stoji u odgovoru Ministarstva Indexu.

Pročitajte više