Kip Josipa Broza Tita ponovno u Kumrovcu

BRONČANI kip Josipa Broza Tita, teško oštećen u podmetnutoj eksploziji noću 27. prosinca prošle godine, danas je vraćena pred Titovu rodnu kuću u Kumrovcu.

Kip je obnovljen u ljevaonici zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti (ALU), a ravnatelj Željko Mačešić vodio je radove njegova ponovna postavljanja u kumrovečkome etnoselu.

Vlatka Filipčić-Maligec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, u sklopu kojeg djeluje i Staro selo u Kumrovcu, rekla je da je obnova brončane skulpture stajala 81 tisuću kuna.

Pročelnik Konzervatorskoga odjela Ministarstva kulture Tomislav Petrinec izjavio je kako se razmišlja o uvođenju videonadzora, a Titov kip će osim čuvara osiguravati i policija, dodao je.

Spomenik Titu dovezen je potkraj prošle godine u ljevaonicu ALU-a na restauraciju, nakon što je oštećen eksplozivnom napravom.

Spomenik je 1947. izradio poznati hrvatski kipar Antun Augustinčić, a ispred rodne kuće Josipa Broza postavljen je 1948. Dio je zaštićene cjeline Kumrovca i smatra se jednim od najboljih kiparovih radova.

Pročitajte više