Kirurzi u Španjolskoj mladiću uspješno presadili kompletno lice



TIM OD 30 španjolskih liječnika kirurga bolnice Vall d'Hebron  u Barceloni nakon puna 24 sata provedena za operacijskim stolom uspješno je jednom mladiću, po prvi puta u svijetu, presadio kompletno lice.

Mladiću je lice deformirano u nesreći koju je pretrpio prije pet godina, nakon čega nije mogao normalno jesti, gutati, disati ni govoriti. Operacijom, koja je izvedena krajem ožujka, pacijent je dobio nove jagodične kosti, mišiće lica, nos, usne, gornje nepce, donju vilicu, zube i kožu lica, prenosi danas britanski Telegraph.

Kirurški tim bolnice u Barceloni potvrdio je da je ovo prva takva operacija u svijetu, jer su sve do sada, nakon prve slične operacije obavljene u Francuskoj 2005. godine kada je jednoj ženi rekonstruiran dio lica nakon ugriza psa, operativnim zahvatima presađivani pojedini dijelovi lica.

Pacijentu su upravo skinuti zavoji te se očekuje da će narednih tjedana početi normalno komunicirati i samostalno jesti, a bolnica je potvrdila da je mladić nakon prvog skidanja zavoja "reagirao mirno" te da je liječnicima poručio da je zadovoljan rezultatima operacije. Njegova će rehabilitacija u bolnici trajati još najmanje dva mjeseca.

Pročitajte više