Kiša ne staje, u Zagrebu se očekuje izlijevanje Save iz korita

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

DIREKTOR Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu Tomislav Suton gostovao je u Dnevniku HRT-a te je rekao da će vrhunac vodnog vala na Savi biti u srijedu u popodnevnim satima i da će se Sava izliti iz korita, područje do nasipa će biti poplavljeno, ali bez većih problema po građane Zagreba.

U srijedu vrhunac vodnog vala

"Trenutni nivo rijeke Save u Zagrebu je plus 60 cm, što nije nikakva ugroza. Na ovom području to je nekakvih 800 do 900 kubika. Ono što nas očekuje je jedan kišni period u utorak i srijedu kada bi vrhunac vodnog vala trebao doći u srijedu u popodnevnim satima i on bi iznosio oko plus 300 cm", istaknuo je Suton.

"Najkritičniji su trenutno savski nasipi na području sisačkog i petrinjskog područja jer radimo sanaciju nasipa na tim dijelovima. Iako su tamo trenutno izgrađene privremene barijere, imali smo tijekom prošle godine u jesenskom periodu isto par poplavnih valova i izdržalo je sve, tako da ni tamo ne očekujemo nekakve značajnije događaje", rekao je Suton.

Aktivne obrane protiv bujičnih poplava nema

Za utorak su najavljene bujične i urbane poplave pa je Suton najavio da će se poduzeti mjere predostrožnosti.

"Konkretno, za Savu ćemo vrlo vjerojatno tijekom ponedjeljka i utorka donijeti odluku da otvorimo ustavu Prevlaka, što znači da upustimo dio vode iz Save u retencijska polja, Žuticu i Lonjsko polje, tako da se rastereti pritisak Save na kritičnim dionicama", naveo je Suton.

"Što se tiče ovih urbanih i bujičnih poplava, to ste i sami vidjeli, aktivne obrane tu nema. U kratkom periodu na nekakvim manjim područjima padne izuzetno velika količina oborina i dođe do takve situacije kakva je. Obrana od poplava u tim situacijama se radi u sušnom periodu", istaknuo je.

Pročitajte više