Kit umro nakon što je pojeo 80 plastičnih vrećica

Screenshot: SanjhaTV

NAKON što je pojeo 80 plastičnih vrećica, kit je preminuo na obalama južnog Tajlanda, izvijestile su tamošnji mornarički dužnosnici. 

Kit je uspio povratiti pet vrećica nakon što su ga stručnjaci pokušali spasiti. Pronađen je polumrtav u morskom kanalu, u ponedjeljak u blizini granice s Malezijom, javlja The Independent.

Vrećice su težile oko osam kilograma, potvrđeno je u obdukciji, a onemogućile su kitu da jede hranu, rekao je morski biolog Thon Thamrongnawasawat za France-Presse. "Ako imaš 80 vrećica u želucu, umrijet ćeš”, rekao je.


Plastične vrećice su izuzetno opasne za morske životinje

Nedavna istraživanja pokazala su kako će se količina plastike u moru utrostručiti u deset godina ako se količina smeća ne smanji. Tajland je vodeći potrošač plastičnih vrećica  i smatra se da one godišnje uzrokuju smrt stotina morskih životinja.  

Prošle godine američka organizacija za zaštitu okoliša Ocean Conservancy je objavila kako je Tajland, uz Kinu, Indoneziju, Filipine i Vijetnam, jedan od pet najvećih zagađivača plastikom. Ove zemlje odgovorne su za više od polovicu plastičnog otpada koji završi u oceanu, a to je između osam i 13 milijuna tona. 

Pročitajte više