RAT U UKRAJINI

Kličko pozvao papu Franju u Kijev: On je ključ spašavanja života

Foto: EPA

GRADONAČELNIK Kijeva Vitalij Kličko pozvao je papu Franju da posjeti ukrajinski glavni grad u ratnim okolnostima, ocijenivši da je njegova nazočnost "ključ" spašavanja života i uspostave mira. "Vjerujemo da je nazočnost Pape ključ spašavanja života i uspostave mira u našem gradu, zemlji i šire", napisao je Kličko u pismu Franji.

"Pozivamo vas da kao duhovni vođa pokažete svoje suosjećanje i stanete uz ukrajinski narod tako što ćemo zajedno uputiti poziv na mir", dodaje se u pismu Svetom Ocu. Vatikan je potvrdio da je Papa primio pismo od 8. ožujka. Vatikan je objavio da Papa moli za Ukrajince, ali ne spominje poziv ili putovanje. Kličko pak poručuje da će Kijev ponuditi svu potrebnu pomoć.

Ne bude li posjet moguć, predlaže videokonferenciju uživo ili snimljenu videokonferenciju s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Inače, ranije su poziv Papi da posjeti Ukrajinu uputili glavni nadbiskup Ukrajinske grkokatoličke crkve Sviatoslav Ševčuk i ukrajinski veleposlanik u Vatikanu Andrij Juraš. Oba su poziva bila upućena prije izbijanja rata.

Pročitajte više