Kličko: Politika bi mogla prevagnuti nad zdravim razumom i interesima Ukrajine

Foto: EPA

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, izrazio je svoje mišljenje u kontekstu rasprave o mogućoj smjeni Valerija Zalužnog, vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Ukrajine. Upozorio je kako društvo ne vjeruje da će promjena vojnog vodstva imati pozitivne posljedice. 

"U velikoj mjeri zahvaljujući Zalužnom Ukrajinci su istinski vjerovali u naše oružane snage, koje danas uživaju najveće povjerenje. General Valerij Zalužni prošao je kroz mnoge teške trenutke kao vojnik tijekom rata. Samo on zna koliko ih je bilo, zapravo", napisao je Kličko na Telegramu.

Zelenski priznao da razmišlja o smjeni

Naglasio je kako "politika može prevagnuti nad zdravim razumom i interesima države". Izrazio je nadu da shvaćaju ozbiljnost  koraka i odgovornost za njih. 

"Jer danas, kada se Ukrajina bori za svoj opstanak, glavna stvar je borbena sposobnost i koherentnost vojske te jedinstvo društva. Je li to cilj nagoviještene promjene? Društvo nije uvjereno. A to bi trebalo biti uzeti u obzir. I konačno, prestati s političkim spletkama i unutarnjom borbom", naveo je Kličko.

Dodao je kako je pobjeda Ukrajine u ratu protiv ruske agresije jedino za što se danas treba boriti. Inače, predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je kako su razgovori o smjeni Zalužnog u tijeku. Nekoliko izvora u predsjednikovom timu i vojnim krugovima priopćilo je Ukrajinskoj Pravdi da Zelenski također razmišlja o smjeni Serhija Šaptale, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine.

Pročitajte više