Klimatske promjene: U Istočnosibirskom moru izvori metana izbijaju na površinu

Foto: 123rf

RUSKI znanstvenici su početkom listopada objavili kako su u Arktičkom oceanu uočili najmoćniju do sada fontanu metana, upozorivši pritom na mogućnost da izljev ovog stakleničkog plina može ubrzati klimatske promjene ili prouzrokovati izlijevanje nafte ili plina prilikom izbijanja iz odmrznutog permafrosta.

Istraživačka ekspedicija sa sveučilišta Tomsk Polytechnic University (TPU) pronašla je u blizini otoka Bennett u Istočnosibirskom moru izvor metana toliko snažan da se zbog silnih mjehurića plina činilo da voda ključa na površini od četiri kvadratna metara, piše The Telegraph.

Pritom je koncentracija metana u zraku bila više od devet puta veća od atmosferskog prosjeka.

"Ovo je najmoćniji izvor metana koji sam ikada proučavao“, rekao je geolog Igor Semiletov, a navodi se u izvješću TPU-a.

"Nitko nikada nije zabilježio nešto slično."

Mogu ugroziti plutajuću nuklearnu elektranu

Semiletov je prošlog mjeseca upozorio kako iznenadni izljevi plinova iz podvodnog permafrosta mogu naštetiti naftnoj i plinskoj infrastrukturi, ali i nuklearnim jedinicama. Naime, državni Rosatom pustio je u kolovozu u pogon plutajuću nuklearnu elektranu za napajanje rudnika zlata u Peveku.

Znanstveni tim iz Rusije, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Italije, Nizozemske i Švedske prošlog se mjeseca uputio brodom u istraživanje razmjera i učinaka emisija plina metana iz podvodnog permafrosta duž rute sjevernog mora. Permafrost, odnosno trajno zamrznuto tlo, nalazi se ispod dvije trećine ruskog teritorija kao i većeg dijela Arktičkog oceana. No, počeo se odmrzavati jer se Arktik zagrijava barem dvostruko brže nego ostatak planeta.

Metan opasan za podvodan život

Prema nedavnom ruskom istraživanju, otapanje podvodnog permafrosta udvostručilo se u posljednja tri desetljeća, dosegnuvši 18 centimetara godišnje. Jedna od posljedica takvog otapanja su masovna ispuštanja metana iz morskog dna, uključujući pritom i ledene formacije krutog metana koje mogu eksplodirati u plin ako se destabiliziraju.

Metan bi također mogao povećati kiselost vode i ubiti morska bića.

Pročitajte više