Klinika za traumatologiju u Zagrebu: Prvo naplate 300 kuna, pa tek onda obave pregled

KLINIKA za traumatologiju u Zagrebu je od pacijenta koji je u tu ustanovu stigao sa ozbiljnom ozljedom noge prvo zahtijevala da plati 300 kuna pologa kako bi uopće mogao biti pregledan, prenosi danas riječki Novi list.

Pacijent je u popularnu "Traumu" stigao sa ozlijeđenom nogom, sumnjajući da se radi o prijelomu, no na šalteru klinike je, prije nego je uopće pregledan, morao položiti 300 kuna na ime usluga koje će mu tek biti napravljene, iako je kod sebe imao urednu iskaznicu redovnog i dopunskog osiguranja

Tek nakon izdane potvrde o uplati ozlijeđeni je čovjek pregledan, a u potvrdi stoji i da je pacijent "dužan doći na obračun troškova liječenja najkasnije u roku od tri dana, te će mu se ispostaviti račun".

Klinika pologom doskočila minusu u vlastitoj blagajni

Ravnatelj Klinike za traumatologiju Ante Muljačić potvrdio je kako je to uobičajena praksa u toj ustanovi, u kojoj dnevno imaju i po nekoliko desetaka slučajeva u kojima se pacijenti javljaju na obradu bez valjanih uputnica.

"Ako to ne napravimo, često se događa da nam pacijent obeća uputnicu, ne donese je, i imamo minus u blagajni" objašnjava Muljačić i dodaje kako se praksa naplate pregleda i usluga koristi samo kod pacijenata sa starijim ozljedama i onih koji nisu hitni slučajevi.

"Dnevno imamo po 150 pacijenata koji dođu na prvi pregled, a još 300 koji dođu na kontrolu. Ako netko od njih nema uputnice, a nema svježu ozljedu, uzimamo od njega polog. Nakon što se pacijent obradi i medicinska usluga obavi, izračuna se trošak i pacijentu se vraća razlika" tvrdi ravnatelj.

Muljačić tvrdi kako će polog platiti samo pacijent koji nema uputnicu, a ima ozljedu starijeg datuma koja mu pravi probleme, no nije objasnio zbog čega je pacijentu s početka ove priče polog naplaćen prije bilo kakvog pregleda na kojem bi se moglo ustanoviti o kakvoj se ozljedi radi i koliko je stara.

Pročitajte više