Ključni čovjek pregovora SAD-a i talibana odstupa s dužnosti, javlja CNN

Foto: EPA

BIDENOVA administracija trebala bi uskoro objaviti da će posebni predstavnik SAD-a za Afganistan odstupiti s dužnosti, piše CNN.

Zalmay Khalilzad odstupit će sa svoje dužnosti i zamijenit će ga njegov zamjenik, Tom West, manje od dva mjeseca nakon što se američka vojska povukla iz Afganistana u kaotičnom i smrtonosnom procesu evakuacije, dodaje CNN.

West je već radio za Bidenovu administraciju u periodu tranzicije vlasti i mjesecima blisko surađivao s Khalilzadom.

Khalilzad je ovu vijest odbio komentirati.

Khalilzad je pod Trumpom i Bidenom služio kao posebni predstavnik SAD-a za sprečavanje sukoba u Afganistanu te je godinama predvodio američki dijalog s talibanima i bio ključna osoba u mirovnim pregovorima s tom skupinom.

CNN piše, pozivajući se na svoje izvore, da je Khalilzad trebao odstupiti još u svibnju kada je bio inicijalni rok za povlačenje američke vojske iz Afganistana. Ipak, ostao je nešto duže nego što se planiralo. 

Otkad su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom, State Department odbija objaviti što su planirali s Khalilzadom.

Proteklog mjeseca glasnogovornik Ned Price priznao je da se Khalilzad vratio u SAD s prvog dijaloga nakon talibanskog preuzimanja kontrole u Afganistanu i dodao da je američku misiju u Kataru vodio drugi visoki diplomat.

 

Pročitajte više