Moćni vatikanski kardinal iznenada podnio ostavku

Foto: EPA

MOĆNI vatikanski kardinal, koji je upleten u nekretninski skandal, danas je iznenada podnio ostavku i odrekao se prava da sudjeluje u izboru idućeg pape.

U kratkom priopćenju, neuobičajeno objavljenom navečer, stoji kako je papa Franjo prihvatio ostavku kardinala Giovannija Angela Becciua, čelnika odjela koji odlučuje o kanonizaciji.

No značajniji dio priopćenja je onaj u kojem stoji da se 72-godišnji Becciu odrekao "prava povezanih s funkcijom kardinala".

Najvažnije pravo kardinala mlađih od 80 godina je sudjelovanje u konklavi koja bira novog papu. Takvo odricanje znači da je razlog Becciuove ostavke vjerojatno ozbiljan.

Posljednji koji je to učinio bio je škotski kardinal Keith O'Brien 2013. godine zbog seks-skandala.

Moćnik u Vatikanu

Becciu je do 2018. bio zamjenik državnog tajnika, što je jedna od najmoćnijih funkcija u Vatikanu.

Tijekom mandata je bio dio kontroverznog dogovora pod kojim je vatikansko Tajništvo koristilo crkveni novac za kupovinu luksuzne zgrade u Londonu.

Istraga o tom slučaju je prošle godine dovela do suspenzije petero vatikanskih dužnosnika, ostavke vatikanskog šefa policije i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za financije.

Becciu je tad odbacivao svoju krivnju i branio kupovinu u Londonu, tvrdeći da je nekretnini narasla vrijednost.

Vatikanska policija je u lipnju uhitila Gianluigija Torzija, talijanskog posrednika u toj kupovini, optuživši ga za iznudu, pronevjeru, prijevaru i pranje novca.

Kasnije je pušten, no istraga i dalje traje. Vatikanski izvori tvrde da će presude biti izrečene uskoro.

Pročitajte više