Klub HSLS/DC-a traži da sve imovinske kartice budu javne

KLUB zastupnika HSLS/DC-a u saborsku će proceduru po hitnom postupku uputiti dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa po kojima bi se imovinske kartice mogle objaviti u javnosti bez prethodne suglasnosti javnih dužnosnika.

Potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić na današnjoj je konferenciji za novinare izjavila da će već danas početi od zastupnika prikupljati potpise potpore kako bi se dopune zakona raspravile po hitnom postupku.

Nakana je dopuna, kaže, izbjeći "farsu" u kojoj se našlo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, jer je 80-tak zastupnika potpisalo izjavu da se slažu s objavom podataka iz njihove imovinske kartice, a ostali nisu.

"Kartice se moraju objaviti jer su u saborskom sefu bespotrebne, a još je gore ako procure selektivno", kazala je Adlešić.

Na prigovore nekih javnih dužnosnika, posebno zastupnika, da ne mogu pristati da im se imovinske kartice objave jer su u njima navedeni osobni podaci - adresa i ragistarske oznake automobila, Adlešić ističe da ništa ne nalaže da se ti podaci moraju upisati u karticu.

Dovoljno je, tvrdi, upisati samo, primjerice, kvadraturu stana i grad ili mjesto u kojemu se nalazi, ili marku automobila, što bi, kaže, uklonilo strahove dužnosnika da se zbog objave osobnih podataka njihova imovina ili članovi obitelji mogu naći na meti kriminalaca.

Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok rekao je kako se predloženom dopunom pridonosi provedivosti zakona te rušenju slike da su svi javni dužnosnici, posebno političari, skloni nezakonju.

Zato, ističe, treba odrediti pravila i kriterije po kojima će se što točnije utvrditi imovinsko stanje javnih osoba, a kako bi se nadziralo što su te osobe stekle baveći se politikom.

Upitana kako komentira kritike pojedinih zastupnika da ne dolazi na sjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Adlešić je odgovorila da se sjednice sazivaju u posljednji tren, da se često mijenja vrijeme njihova održavanja pa se zbog obveza ne može prilagoditi.

Zamjerila je i što ju se na sjednice Povjerenstva poziva na saborskom hodniku, najavivši kako će tražiti da joj se pozivi faksiraju.

Pročitajte više