Klub SDP-a optužuje HDZ za samovolju i nedemokratičnost u Saboru

KLUB zastupnika SDPa izrazio je danas na konferenciji za novinare u Saboru zabrinutost zbog, kako tvrde, samovolje i nedemokratskih istupa HDZovih parlamentarnih čelnika "u cilju umrtvljenja rada Sabora i njegovih radnih tijela".

SDP-ovci su optužili predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i predsjednika Odbora za izbor i imenovanja Branimira Glavaša da "provode nasilje nad parlamentarizmom, da marginaliziraju i degradiraju ulogu Sabora", te da se sjednice vode "daleko ispod stečeno razine parlamentarne demokracije".

Naveli su da se oporbenim zastupnicima bez opravdanja oduzima riječ, da se samovoljno tumače odredbe saborskog Poslovnika, da se oporbeni zakonski prijedlozi uvrštavaju kao posljednje točke u dnevnom redu, da se o bitnim zakonima raspravlja u kasnim satima mimo očiju javnosti.

"Način na koji Šeks i Glavaš tumače i provode odredbe Poslovnika ukazuje na njihovu ozbiljnu namjeru ne samo da zaobilaze demokraciju nego i hrvatsku javnost, koja ima pravo znati što se događa u parlamentu", kazala je potpredsjednica SDP-a Željka Antunović.

Takav pristup, dodaje Antunović, može za posljedicu imati umrtvljenje rada Sabora i odbora, "jer ako će HDZ-ovi zastupnici samo slušati ono što im kaže jedan čovjek, ne možemo očekivati da će odbori doprinijeti radu Sabora".

Gordana Sobol je rekla kako su se "počeli ostvarivati strahovi i naznake da će premijer Sanader po Europi prikazivati umiveno lice HDZ-a, a s druge stranke prepustiti HDZ-u da kroz rad parlamenta pokaže svoje pravo lice, još gore nego je bilo prije 2000."

SDP-ovci su prigovorili Vladi da je izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija predložila bez ikakvog koncepta.

"Samo je stvorena zbrka u državnoj administraciji, a nadležnosti ministarstava namještaju se po afinitetima pojedinih ministara", rekla je Antunović.

(Hina) xtr yjn

Pročitajte više