Klub zastupnika HNS-a/PGS-a/SBHS-a traži Tomčevu ostavku

KLUB zastupnika HNS-a/PGS-a/SBHS-a u Hrvatskom saboru zatražio je danas od predsjednika Sabora Zlatka Tomčića da pokrene postupak ostavke Zdravka Tomca na mjesto predsjednika Odbora za vanjsku politiku zbog njegovih izjava vezanih uz politiku Franje Tuđmana prema BiH i da od SDP-a zatraži da na to mjesto predloži drugog kandidata.

Tomac je krajem prošloga tjedna na simpoziju, u povodu treće godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana, rekao kako se, zbog sadašnjeg stanja u BiH i položaja Hrvata u toj državi, boji da je Tuđman možda tada imao pravo, a on ne.

Tomčeve izjave kojima se danas rehabilitira i zagovara Tuđmanova politika prema BiH, u dijametralnoj su suprotnosti s našim stajalištima, a po našem mišljenju, i stajalištima ove koalicije, stoji u otvorenom pismu koje je predsjedniku Sabora danas uputio Klub zastupnika HNS-a, PGS-a i SBHS-a.

U pismu, koje je potpisala predsjednica Kluba Vesna Pusić, navodi se da se takvim stajalištima nanosi ´ogromna šteta ugledu Hrvatske i njezinim izgledima da se kvalificira na svom putu prema Europskoj uniji´.

Klub je mišljenja da je ´Tuđmanova politika prema BiH bila jedan od najnegativnijih elemenata u povijesti samostalne Hrvatske, kojom se unesrećilo tisuće Hrvata i Bošnjaka u BiH´.

´Podrška patvorini Herceg-Bosni svela je HDZ-ovu i Tuđmanovu politiku prema BiH na istu razinu na kojoj su bile i one snage u Srbiji koje su formirale Republiku Srpsku´, navode u pismu zastupnici Kluba.

Smatrajući da osoba koja zastupa takva stajališta ne može biti na mjestu predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku iz redova vladajuće koalicije, Klub od predsjednika Sabora traži da od Tomčeve stranke - SDP-a, zahtijeva da za predsjednika tog odbora predloži drugog kandidata čiji će stavovi, kako navode u pismu, ´barem ugrubo odražavati vanjskopolitičke stavove koalicijske vlasti´.

Pročitajte više