Knin će ukinuti socijalnu pomoć onima koji mogu, a ne žele raditi za opće dobro

gradonačelnik Knina Marko Jelić Foto:Pixsell/Hrvoje Jelavic

DO KRAJA GODINE bilo tko od 339 radno i djelomično radno sposobnih korisnika socijalne naknade na području Knina može očekivati poziv da sudjeluje u radu za opće dobro. Ako se bez opravdanog razloga ne odazove, bit će mu ukinuto pravo na socijalnu naknadu.

Naime, gradonačelnik Knina Marko Jelić donio je Odluku o provođenju radova za opće dobro bez naknade po kojoj će radno sposobni i djelomično radno sposobni korisnici socijalne naknade javnim radovima ili radovima za opće dobre odrađivati svoje socijalne naknade. Korisnici socijalne naknade u radovima mogu sudjelovati najmanje 30 a najviše 90 sati mjesečno.

S izabranim korisnicima koji se odazovu pozivu sklopit će se ugovori o radu za opće dobro bez naknade. Kako piše Dalmacija danas, odluka je donesena u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Knin, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi (čl 39.), a s ciljem omogućavanja osobama iz ove Odluke da se aktivno uključe u rad za opće dobro, kako bi primajući naknadu od Centra za socijalnu skrb pridonijeli i široj društvenoj zajednici, odnosno sudjelovali u radovima u lokalnoj jedinici koji će pridonijeti kvalitetnijem stanovanju, a time i stvoriti sebi priliku ulaska na tržište rada.

Zadovoljni u drugim gradovima

Ako se korisnik socijalne pomoći ne odazove pozivu Grada Knina za sudjelovanje u radovima za opće dobro bez naknade, sukladno članku 39. stavku 3. Zakona o socijalnoj skrbi ukida mu se pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, odnosno zajamčena minimalna naknada se umanjuje za pripadajući udio člana kućanstva koji se nije odazvao pozivu, o čemu će Grad Knin obavijestiti Centar za socijalnu skrb Knin.

Opravdani razlozi za neodazivanje su bolest, viša sila i druge nepredviđene okolnosti.

Kako piše Dalmacija danas, ovakvu odluku je prošle godine donio i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak koji je vrlo zadovoljan efektima jer su tom mjerom uveli reda u sustav i značajno smanjili izdavanja za gradske socijalne naknade. Sličan sistem se već koristi u Murskom Središću, Orahovici, Đurđevcu i Čazmi. U tim gradovima je navodno dio ljudi ostao bez socijalne pomoći zbog neodazivanja na javne radove, no neki su se u radovima toliko iskazali da su dobili i stalan posao u gradskom komunalnom poduzeću, kako piše Dalmacija danas.

Pročitajte više