Knjiga o Clintonu: Pijani Jeljcin u gaćama dozivao taxi, Bill bio s Monicom jer je "puknuo"

Bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin toliko se napio za vrijeme svog posjeta Washingtonu da je stajao ispred Bijele kuće u donjem rublju, pokušavao dozvati taxi i otići na pizzu, piše u novoj knjizi nastaloj iz niza intervjua s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom.

Riječ je samo o jednoj anegdoti iz knjige "The Clinton Tapes: Wrestling History with the President" koja se temelji na više od 79 intervjua koje je povjesničar Taylor Branch proveo s bivšim američkim predsjednikom.

Bio s Monicom jer je "puknuo"

U knjizi Clinton priznaje kako je do afere s Monicom Lewinsky došlo zato što je jednostavno "puknuo". Bivši predsjednik je rekao kako je tada bio u "vrlo lošem stanju" nakon smrti svoje majke i političkog neuspjeha, jer su Demokrati tad izgubili većinu u Kongresu.

Pričajući o anegdoti s Jeljcinom, Clinton je napomenuo kako je sljedeće noći, nakon što je nađen polugol kako doziva taxi, čuvar zamijenio ruskog predsjednika s provalnikom. Jeljcin je pijano posrtao u podrumu službene kuće za goste američkog predsjednika. Čuvar je mislio kako je riječ o provalniku pa su u pomoć morali priskočiti američki i ruski agenti kako ne bi došlo do međunarodnog incidenta.

Tajni intervjui u Bijeloj kući

Knjiga također piše o žestokoj svađi između Billa Clintona i njegovog tadašnjeg potpredsjednika Ala Gorea koji se s Georgeom Bushem natjecao u utrci za predsjednika. Clinton mu je davao savjete kako prikupiti što više glasova, na što mu je Gore rekao da je njegova afera s Monicom Lewinsky naštetila kampanji. Navodno su među njima tada pale teške riječi.

Intervjui s dobitnikom Pulitzerove nagrade, Taylorom Branchom bili su Clintonova ideja koji je želio detaljno zabilježiti vrijeme koje je proveo kao predsjednik. Zamolio je Brancha za pomoć dok se netko od njegovog osoblja ne uvježba u snimanju razgovora, ali obojici se to toliko svidjelo da je na tome i ostalo. Svoje druženje držali su u tajnosti do objave Clintonovih memoara.

Pročitajte više