Knjiga o ropstvu osvojila američku književnu nagradu

Roman autora Edwarda P. Jonesa, ?The Known World?, osvojio je nagradu za roman Američkog društva književnih kritičara (National Book Critics Circle), javlja proteklog vikenda BBC. L

Knjiga, prvi Jonesov roman nakon 10 godina, govori o crnom vlasniku robova i propasti plantaže nakon njegove smrti. Jones je pobijedio Monicu Ali s romanom ?Brick Lane? i Tobiasa Wolffa s knjigom ?Old School?. Nagrade se dodjeljuju za niz kategorija, a odabiru ih književni urednici i kritičari. Iako ugledne, nagrade nisu novčane.

Knjiga ?Sons of Mississippi: A Story of Race and Its Legacy? Paula Hendricksona dobila je nagradu za dokumentarističku prozu, dok je ?Khrushchev: The Man and His Era? Williama Taubmana pobijedila u kategoriji biografije i autobiografije.

Povjesničar Studs Turkel (91) primio je nagradu za životno djelo za cjelokupan rad, koji uključuje knjige ?The Great Divide? i ?Talking to Myself?.

Edward P. Jones (53) primio je 1993. nagradu PEN/Hemingway, a prethodno je nominiran za Američku književnu nagradu za debitantsku zbirku priča ?Lost in the City?.

Jones je priznao je da je spor u pisanju i ne stavlja ništa na papir dok priča nije gotova u njegovoj glavi.

?Bilo je dana kad bih odlučio da nisam raspoložen i samo to odgodio?, izjavio je on. Primajući nagradu rekao je da je bio tako posramljen zbog vremena koje mu je trebalo da završi knjigu, da se nije mogao suočiti sa svojim urednikom, već mu je napisao pismo u kojem mu priopćava da je gotova.

(Hina) xpgo ybnš

Pročitajte više