koalicija: idući tjedan odluka o izbornom zakonu

Stranke vladajuće koalicije idući bi tjedan trebale odlučiti hoće li zajednički predložiti izborni zakon ili će svaka stranka predložiti svoj izborni zakon, doznaje se nakon popodnevna sastanka predsjednika stranaka koalicije.

Čelnici pet koalicijskih stranaka popodne su, kako se neslužbeno doznaje, predočili svoje prijedloge i u tijeku današnjeg sastanka oni se, navodno, nisu znatnije približili.

Po dostupnim informacijama HSS i Libra ostali su pri svojim prijedlozima da izborni sustav bude mješovit, t.j. da se dio zastupnika bira većinskim, a dio proporcionalnim modelom.SDP je, navodno, opet predložio da cijela država bude jedna izborna jedinica u kojoj bi se zastupnici birali proporcionalnim modelom, a taj prijedlog, navodno, podupire i HNS.

LS se pak zalaže za promjenu sadašnjeg izbornog praga, tako da se ukine izborni prag od pet posto. Ta je stranka, naime, sklona tzv. prirodnom izbornom pragu, odnosno takvu pragu koji će, ako se prijeđe, osigurati jedno mjesto u parlamentu.

Po informacijama jednog od sudionika sastanka u koaliciji ne odbacuju ideju da se, ako se ne postigne sporazum, mijenja sadašnji Izborni zakon, donesen 1999.

Određenih je primjedaba, kako se doznaje, bilo i na izgled izbornih jedinica koje su, ocijenjeno je, po sadašnjem zakonu neprirodno skrojene.

Raspravu o izbornom zakonu ´petorica´ će nastaviti u srijedu kad će ponovno pokušati približiti stajališta o tom pitanju.

Pročitajte više