Koalicija SPD-Zeleni ostaje na vlasti u Schleswig-Holstein

Socijaldemokratskozelena koalicija će, usprkos gubitku izbora održanih u nedjelju, i sljedećih pet godina, zahvaljujući podršci stranke danske manjine, vladati u njemačkoj saveznoj pokrajini Schleswig Holstein, rečeno je u ponedjeljak u sjevernonjemačkom gradu Kielu. L

Premijerka savezne pokrajine Schleswig - Holstein Heide Simonis (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD) najavila je da će usprkos tomu što SPD više nije najjača stranka u parlametu ove pokrajine, njezina koalicijska vlada nastaviti s radom. Za to je potrebna suglasnost Južnošlezijske udruge birača (SSW) koja predstavlja dansku manjinu u najsjevernijoj njemačkoj pokrajini i čije vodstvo je već najavilo da je spremno podržati manjinsku vladu Heide Simonis.

Prema prvim službenim rezultatima izbora u pokrajini Schleswig - Holstein, Kršćansko demokratska unija (CDU) je sa 40,2 posto osvojila najviše glasova. Iza CDU-a slijedi SPD koji je osvojio 38,5 posto glasova što je 5 posto manje nego na posljednjim izborima prije pet godina. SPD-ov partner stranka Zelenih osvojila je 6,2 a koalicijski partner demokršćana Slobodna demokratska stranka (FDP) 6,5 posto. SSW je osvojio 3,6 posto ali zbog klauzule o nacionalnim manjinama ne mora prijeći izborni prag od 5 posto da bi ušla u parlament.

Iako koalicija CDU-a i FDP-a u parlamentu u Kielu raspolaže jednim mjestom više nego SPD i Zeleni dosadašnja socijaldemokratsko - zelena koalicija će zahvaljujući podršci dvoje zastupnika SSW-a i dalje moći vladati Schleswig - Holsteinom.

Predvodnik CDU-a u ovoj pokrajini Peter Harry Carstensen oštro se usprotivio manjinskoj vladi. Demokršćani drže da bi bolju opciju, slično kao i u nekim drugim saveznim pokrajinama, predstavljala tzv. velika koalicija između SPD-a i CDU-a što socijaldemokrati odbijaju.

Zbog iznimno tijesnog ishoda izbora predstavnici FDP-a su zatražili ponovno prebrojavanje glasova što je izborno povjerenstvo u međuvremenu već odbilo.

Iznenađujuća pobjeda CDU-a u Schleswig - Holsteinu, u kojem je SPD već 17 godna najjača stranka, potaknula je nadu CDU-a u pobjedu u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija u kojoj se potkraj svibnja također održavaju izbori. Promatrači procjenjuju da bi poraz SPD-a u ovoj saveznoj pokrajini, koja se zbog jake industrije i rudarsta smatra kolijevkom njemačke socijaldemokracije, predstavljalo gotovo sigurnu promjenu vlasti na saveznoj razini na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

(Hina)xnkre ybs

Pročitajte više