Koalicijski partneri srušili HDZ-ov zakon o umjetnoj oplodnji: Brak ipak nije obavezan

"SREDNJOVJEKOVNI" Zakon o medicinsko potpomognutoj oplodnji kojeg žestoko forsira Darko Milinović uskoro bi se trebao naći u saborskoj proceduri, ali u izmijenjenom obliku. Naime, HDZ nije uspio dobiti potporu svojih koalicijskih partnera, te su morali izmijeniti najkontroverzniju odredbu zakona. Đurđa Adlešić iz HSLS-a nikad nije skrivala da prezire zakon koji umjetnu oplodnju dopušta samo bračnim parovima, sličan stav ima i Milorad Pupovac iz SDSS-a, a danas su se na noge podigli i članovi najvećeg HDZ-ovog koalicijskog partnera HSS-a.

HSS-ova organizacija žena "Hrvatsko srce" zatražila je da se glasanje o prijedlogu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji skine sa dnevnog reda sutrašnje izvanredne sjednice Sabora, a predsjednica te udruge Marija Ledinski Anić kazala je kako se nada da će šest HSS-ovih zastupnika poduprijeti zahtjev 12.220 žena, odnosno četvrtine članstva stranke. "Hrvatsko srce" ne podržava prijedlog prema kojem bi pravo na umjetnu oplodnju imale samo osobe u braku, kao ni odredbu da se zabrani zamrzavanje zametka.

U HDZ-u su shvatili kako zakon ne može proći glasanje u rigoroznom obliku za koji se Milinović zalagao, te je postalo očito da nešto treba promijeniti. Stoga je donesena odluka da se umjetna oplodnja ipak dopusti osobama koje žive u vanbračnoj zajednici, ali samo ako mogu dokazati da su zajedno tri ili više godina. Ova odredba navodno je produkt telefonske sjednice Vlade, ali najvjerojatnije su kompromisno rješenje kroz razgovor pronašli Milinović i Jadranka Kosor. Premijerka, naime, nije bila oduševljena uvođenjem najrigoroznijeg zakona u Europi, ali željela ga je što prije progurati pod opravdanjem kako se zakon koji regulira umjetnu oplodnju mora što prije donijeti

Podsjećamo, prošli tjedan u Saboru nije bilo moguće glasati o zakonu zato što nije bilo kvoruma, a oporbi je prilikom rušenja kvoruma pomogao upravo HSLS. Ukoliko i HSS odluči ne prihvatiti Zakon, a sada je sasvim izgledno da će se to dogoditi. Među HSS-ovcima će Zakon vjerojatno podržati jedino Marijana Petir, bivša predsjednica Kluba zastupnika, s obzirom da ga je ona i ranije zagovarala, ali to i dalje vjerojatno neće biti dovoljno za prikupljanje potrebne većine.

Pročitajte više