Kod Knina i Rijeke osvanuli odvratni grafiti protiv Srba

Foto: Facebook SDSS Primorsko-goranske županije

U RIJEČKOM naselju Gornja Vežica ispisana je poruka "U proljeće kad procvate vrba radit ćemo paprikaš od Srba", a na ulazu u općinu Ervenik uočeni su grafiti "Ubij Srbina" i "Srbe na vrbe", javljaju Novosti.

Prijeteće poruke i govor mržnje upućeni Srbima ispisani sprejom pojavili su se u razmaku od nekoliko dana.

"U proljeće kad procvate vrba radit ćemo paprikaš od Srba" 

Najnoviji primjer divljaštva primijećen je u četvrtak u riječkom naselju Gornja Vežica gdje su na dvije lokacije ispisane poruke "U proljeće kad procvate vrba radit ćemo paprikaš od Srba" uz slovo "U" i "Ustaše Vežica".

Dva dana ranije u Erveniku je na više mjesta crvenom bojom ispisano "U" te poruke "Ubij Srbina", "Srbe na vrbe" te "NDH". Osim ovih natpisa uništena je i tabla na ulazu u mjesto, preko nje je ispisano ustaško "U".  Općinske vlasti obavijestile su nadležne organe u Kninu nakon čega je policija obavila uviđaj.

Pokraj Knina uništen i spomenik poginulim borcima iz 2. svjetskog rata

Osim toga, nakon proslave Oluje u selu Polača pokraj Knina ustaškim i nacističkim znakovljem unakažen je spomenik poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata i žrtvama fašističkog terora.

A početkom kolovoza u centru sela Zapužane blizu Benkovca ostavljena je poruka na zidu devastirane kuće - "I stožer vam poručuje opet ćemo u Oluje", uz ustaško slovo U. Po nalogu benkovačke policije, komunalni redari uklonili su grafit, ali je već narednog dana na saniranom mjestu ponovno osvanula ista poruka, ovaj put uz dodatak "Maksovi mesari".

Uz to, 1. kolovoza u Trpinji pokraj Vukovara na privatnoj kući također je ispisano "Ubij Srbina".
 

Pročitajte više