Kod rta Oštro tone teretni brod "Lady Mariam"

SINOĆ je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo kako je u tijeku spašavanje broda za prijevoz generalnog tereta "Lady Mariam", od 1.069 registarskih tona, koji je jučer oko 11 sati počeo tonuti kod rta Oštro.

Vrši se ispumpavanje morske vode iz unutrašnjosti broda i priprema ga se za tegalj. Na brodu nema tereta, a u spremnicima je ostalo devet tona lakog dizela, što ne predstavlja veću opasnost od zagađenja mora.

"Lady Mariam" je 70-metarski brod, izgrađen 1966. godine, koji plovi pod zastavom Kambodže. Na njemu se u trenutku nesreće nalazilo osam članova posade, od čega šest sirijskih i dva indijska državljana.

Poziv u pomoć je stigao jučer u 11.05 sati. Brod, koji je plovio iz Drača za Veneciju, u tom se trenutku nalazio 30 nautičkih milja južno od Dubrovnika, u području ZERP-a. Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru, na mjesto događaja je poslala brod "Danče" Lučke kapetanije Dubrovnik, brod Pomorske policije i zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U 13 sati je zapovjednik broda "Lady Mariam" javio kako više nema opasnosti te da će zaustaviti prodor mora i ukloniti kvar u strojarnici. Brod je doplovio tri nautičke milje od rta Oštro, u hrvatskim teritorijalnim vodama, a zbog velikog nagiba su, u blizini broda, u pripravnosti brodovi Lučke kapetanije, pomorske policije i Brodospasov tegljač "Alioth".

Zbog sve većeg nagnuća broda i prodora morske vode u unutrašnjost, u poslijepodnevnim satima je petero članova posade prebačeno na brod "Danče", dok su tri člana posade ostala na "Lady Mariam".

I.M.
Foto: Arhiva (MORH)

Pročitajte više