Kod Zagreba zlostavljala pse. Susjed: Prijavio sam, rekli su mi da kaj se petljam

Screenshot: RTL,Facebook

ZAGREBAČKA policija prijavila je 47-godišnjakinju na čijem su zapuštenom imanju u Dubravici kod Zaprešića životinje bile izložene strašnim patnjama.

U policiji preciziraju kako postoji sumnja da je 47-godišnjakinja nabavila i potom na prostoru zapuštenog imanja, u metalnim boksovima i u gospodarskim objektima, držala deset pasa različitih pasmina i starosti te jedno jare, kojima nije redovito osiguravala dovoljnu količinu vode, hrane i veterinarsku skrb.

Susjed: Prijavio sam, rekli su mi da se ne petljam

Dragutin Vranaričić, susjed osumnjičene za zlostavljanje pasa, danas je za RTL rekao da nije mislio da je sve baš tako loše. "Ali sam pretpostavljao jer je imala koze, pa potom ih nije bilo. Imala je i konja, to sam vidio. Bio je to mladi konj, vranac crno-bijeli, kad ga je dobila, bilo je to za diviti se!"

Dragutin je prvi susjed osumnjičene za zlostavljanje i mučenje pasa, odnosno vlasnik je kuće u neposrednoj blizini u kojoj ne stanuje, nego tek povremeno dođe. Kaže da su problemi počeli već 2004. kad se osumnjičena doselila na imanje tik do njegovog. Pričalo se tada da u mjesto dolazi mlada veterinarka.

Kaže da nije odlazio u to dvorište: "Nisam jer ona je to strogo zaključavala, to je privatni posjed."

Ali se smrad i štakori nisu mogli ne primijetiti i osjetiti. Od tada traje njegova borba. 2006. godine pisali su i peticiju. Prije par godina na teren je izašla veterinarska inspekcija.

"Došli su na dvorište, njih dvoje s Cadyjem. Gledali su što je to... Ja sam njima počeo objašnjavati, a oni su mi rekli: 'Ma ne trebate vi ništa nama govoriti, mi znamo!'" rekao je Dragutin.

Kaže da su to bili veterinarski inspektori i da su rekli da je sve u redu. "Veli, kaj se vi petljate u to i tako. Bio sam baš ljut. Najrađe bi ih bio potjerao", rekao je Dragutin.

Načelnik: U zapisniku piše da su psi adekvatno zbrinuti

RTL je tražio odgovor Državnog inspektorata, ali ga do objave priloga nije dobio. U Općini Dubravica kažu da su napravili sve što je bilo u njihovoj moći.

"Uprava za veterinarstvo, ispostava Zaprešić, bila je obaviještena. Po zapisniku koji je nama bio dostavljen nakon izvida na terenu, utvrđeno je da su psi na toj lokaciji adekvatno zbrinuti", rekao je Marin Štritof (HDZ), načelnik Općine Dubravica.

Građani su se i dalje bunili. Prijavljivali su i da vide leševe životinja i da se širi smrad te upozoravali na mogućnost zaraznih bolesti.

"Naš komunalni redar je ostavio obavijest gospođi, koja je vlasnica tog objekta, da se javi u Općinu, da vidimo što ćemo dalje. Ali nikad nismo dobili nikakav odgovor niti se ikada javila", rekao je Štritof.

Objavljene jezive snimke

Udruga S-PAS by Gloria Malin, koja se brine o napuštenim životinjama, objavila je na Facebooku niz uznemirujućih snimki s imanja.

UPOZORAVAMO DA SNIMKE ZA NEKE ČITATELJE MOGU BITI UZNEMIRUJUĆE

"Izlazak na dojavu zatekli smo HOROR. 7 ih je na sigurnom. Ostao je pas koji je pobjegao, molim Vas ukoliko netko vidi manjeg psa 10ak kg,crno smeđi kraćeg repa neka nam odmah javi. Radi se o općini Dubravica, blizina Marije Gorice, Pušće. Detalje oko ovog horora objavimo kasnije, očevid je u tijeku", napisali su uz prvi video.

💔

Izlazak na dojavu zatekli smo HOROR 💔 7 ih je na sigurnom. Ostao je pas koji je pobjegao,molim Vas ukoliko netko vidi manjeg psa 10ak kg,crno smeđi kraćeg repa neka nam odmah javi. Radi se o općini Dubravica ,blizina Marije Gorice,Pušće . Detalje oko ovog horora objavimo kasnije,očevid je u tijeku.

Posted by Udruga S-PAS by Gloria Malin on Wednesday, 3 January 2024

"Današnji dan me slomio u tisuću komada. Danas sam doživjela potpuno psihički slom nad dva mrtva psa, kozlićem. Lubanje i kosti posvuda. I njih osam. Slomljeni duhom, od života, strah u očima, hodanje po kosturima, zubima, štakori koji su nam hodali preko tenisica. Svih je sedam pasa kod nas. Jedna kujica je visoko skotna, nekoliko pasa, pretežito ženke su OK koliko mogu bit s obzirom na horor koji im je bio život", stoji uz drugi video.

Hrvatska u 21.stoljeću izgleda ovako.

[HOROR VIDEO PART 3.] Nema slike koja može dočarati ovaj horor. Ovo je danas slomljena Gloria i tim ljudi koji smo smatrali da smo vidjeli sve i da nas ništa ne može slomit.💔 Hitno trebamo dva žičana velika kaveza,smještaje i pomoć za veterinara!

Posted by Udruga S-PAS by Gloria Malin on Wednesday, 3 January 2024

Pročitajte više