Koehler pozvao Nijemce da zadrže patriotizam

NJEMAČKI predsjednik Horst Koehler pozvao je u srijedu svoje sunarodnjake da i nakon Svjetskog prvenstva u nogometu zadrže novoprobuđeni patriotizam.

"Mi smo na dobrom putu da napokon budemo ponosni na ono što smo postigli nakon 1945.", reko je Koehler u razgovoru za dnevnik "Bild".

"Nijemci se napokon identificiraju sa svojom zemljom i sa svojom zastavom i to je veličanstveno", ustvrdio je njemački predsjednik. On je, usprkos tomu što njemačka nogometna reprezentacija nije uspjela ući u finale turnira, pozvao naciju da se ugleda u svoje nogometaše.

"Kada nam bude nedostajalo hrabrosti za nove poteze trebamo se samo sjetiti ovog prvenstva", izjavio je Koehler.

Za njemačkog predsjednika ovo svjetsko prvenstvo i s njime probuđeni "novi njemački patriotizam" su i idealna prilika za strance u Njemačkoj da se identificiraju s novom domovinom. On je pozdravio činjenicu da su mnogi mladi iz imigrantskih obitelji do kraja bodrili njemačku momčad. "Nešto bolje od toga nam se nije moglo dogoditi, na taj način će integracija i uspjeti", zaključio je Koehler.

Njemački predsjednik je zajedno s kancelarkom Angeleom Merkel poslije jučerašnje utakmice posjetio njemačku momčad u kabini te im poručio da je u njima "Njemačka dobila novi uzor".

Pročitajte više