Koehler u Izraelu obećao da će "učiniti sve" radi suzbijanja antisemitizma

Njemački predsjednik Horst Koehler koji je u utorak započeo četverodnevni državni posjet Izraelu obećao je da će "učiniti sve" radi suzbijanja antisemitizma.

"Njemačka će učiniti sve u borbi protiv antisemitizma", kazao je njemački predsjednik pošto ga je uz vojne počasti dočekao kolega Moshe Katzav.

Poglavar njemačke države položit će popodne vijenac na grob ubijenog bivšeg laburističkog premijera Yitzhaka Rabina, a zatim će posjetiti Yad Vashem, spomen-centar holokausta.

Nakon razgovora s premijerom Arielom Sharonom, njemački predsjednik trebao bi biti gost na prijamu koji će njemu u čast organizirati šef izraelske države. U srijedu bi trebao održati govor u Knessetu.

Koehler koji je prošlog tjedna zastupao svoju zemlju na svečanosti obilježavanja 60. obljetnice oslobađanja nacističkog logora Auschwitz, stigao je u vrlo osjetljiv posjet s obzirom na poseban odnos Izraela prema Nijemcima, zbog čega izraelski zastupnici između ostalog žele bojkotirati njegov govor u Knessetu na njemačkome jeziku.

Osim toga, Izrael vrši pritisak da se što prije sklopi ugovor o isporuci njemačkog oružja Izraelu. Nijemci oklijevaju jer strahuju da će to oružje biti korišteno na okupiranom palestinskom teritoriju. Izraelska vojska traži da u taj ugovor bude uključena isporuka stotinu oklopnih transportera Dingo 2 i dvije nove podmornice.

Vlada u Berlinu šuti o pregovorima koji se vode već mjesecima, ali cure podaci sa strane izraelskih pregovarača s ciljem vršenja pritiska na Nijemce.

Obje strane žele ojačati suradnju u pitanjima sigurnosti, ali se u Njemačkoj ugovori o isporuci oružja Izraelu smatraju politički kontroverznim.

Izraelska vojska traži zamjenu za svoje zastarjele oklopne transportere koji datiraju iz '60 godina i nude slabu zaštitu. Stoga bi im dobro došli njemački transporteri koje proizvodi tvrtka Krauss-Maffei Wegmann, ali Njemačka strahuje da bi oni bili upotrijebljeni protiv Palestinaca.

(Hina) xvrad/xkga ysd

Pročitajte više