Kofi Annan najavio odvojene referendume o ciparskom mirovnom planu

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u srijedu je najavio da će stanovnici Cipra 24. travnja na referendumu odlučiti o planu za završetak tridesetogodišnje podjele toga otoka.

U govoru na završnoj svečanosti nakon jednotjednih pregovora u švicarskom alpskom odmaralištu Buergenstocku, Annan je rekao da je taj plan najbolja prilika da Cipar ostvari mir te da ciparski Grci i Turci 1. svibnja zajedno uđu u Europsku uniju.

"Ovo je trenutak velike napetosti", rekao je Annan. "Bilo je previše propuštenih prilika. Tražim od vas da tu pogrešku ne ponovite", poručio je ciparskim Grcima i Turcima koji će izaći na odvojene referendume.

Obje strane moraju odobriti mirovni plan i pristati na labavu uniju dviju jedinica odvojenih po etničkom načelu.

Turski premijer Tayyip Erdogan, grčki premijer Costas Karamanlis, predsjednik ciparskih Grka Tassos Papadopoulos i premijer ciparskih Turaka Mehmet Ali Talat smiješili su se i družili na svečanosti održanoj neposredno uoči ponoći, kada je i službeno isteklo vrijeme za završetak mirovnih pregovora.

Grčka i turska strana nisu se uspjele dogovoriti o mnogim pojedinostima o kojima će se odlučivati na referendumu, ali odlučili su barem zaobići te različitosti kako bi stanovništvo otoka moglo dobiti priliku da odlučuje.

Sjedinjene Države podržale su "sveobuhvatno rješenje" kojim Kofi Annan želi riješiti ciparski problem i pozdravile sudionike pregovora zbog spremnosti na kompromis.

U priopćenju iz Berlina u četvrtak rano ujutro američki je državni tajnik Colin Powell pozdravio "konstruktivan doprinos" čelnika ciparskih Grka i Turaka, kao i grčke i turske države.

"Podržavam to sveobuhvatno rješenje", rekao je Powell koji je u srijedu u završnom stadiju razgovora bio u kontaktu s pregovaračima. "Ishod je nužno kompromis u kojoj nijedna strana nije dobila sve što je tražila", poručio je američki državni tajnik.

Turci i Turci s Cipra smatraju se pobjednicima mirovnih pregovora o Cipru, a Grci sebe ne vide kao gubitnike, već kažu da su realisti i smatraju da je u pregovorima bilo previše razlika da bi se postigao sporazum te da je na kraju ostalo na Cipranima da odluče o svojoj budućnosti.

"Nažalost, pokazalo se nemogućim postići dogovorno rješenje", rekao je grčki premijer Costas Karamanlis i dodao: "Sada stanovnici Cipra i njihova politička vodstva moraju donijeti konačnu odluku".

Turski premijer Erdogan pozvao je u četvrtak rano ujutro ciparske Turske Grke i Turke da "zajedno idu putem mira" kojim su krenuli u švicarskom Buergenstocku.

Prema njegovim riječima, Turska je spremna držati se svojih obveza u skladu sa sporazumom i Turska će poštovati volju koju ciparski Grci i Turci izraze na odvojenim referendumima.

Cipar je podijeljen od 1974. kad je Turska okupacijom sjevernoga dijela otoka reagirala na pokušaj udara koji su izveli Grci pristaše ujedinjenja s Grčkom.

Pročitajte više