Koga briga za cenzuru: Predsjednički kandidati kod Hloverke, bez flastera i bez obraza

UPRAVO na dan prvog prosvjeda protiv cenzure na Hrvatskoj radioteleviziji, kad se probudilo ono malo profesije što je ostalo na Prisavlju, kad se napokon digao glas protiv cenzure i krenulo u rušenje Hloverke Novak Srzić, u goste urednici Informativnog programa stigli su predsjednički kandidati.

Svi su uredno sjeli u bijele fotelje, namjestili poze, izbrusili fraze, a nitko od njih - baš nitko, ni jedan - nije u znak solidarnosti s novinarima te novinarske kuće stavio flaster na usta. Nitko nije ni spomenuo prosvjed novinara HRT-a. Nitko nije rekao ni riječ o ubijanju profesije na HRT-u. O smjenama urednika, o nepoželjnim gostima, o ukidanju emisija, o rezanju plaća, o kriminalu i korupciji, o služenju vlasti, o Sutliću i Hloverki... Nitko nije ustao iz studija. Nitko nije Hloverki da je najveće zlo. Nitko joj nije obećao da će se boriti za njezinu smjenu. Damir Kajin rekao je da bi proveo čistke na HRT-u, ali tek nakon što je rekao da bi hapsio po Hrvatskoj.

Ponašali se kao da se ništa nije dogodilo

Nije sad više ni važno što se pričalo, što su uredno prešli preko činjenice da se Bandića pitalo o kondiciji, a Ivu Josipovića o stanovima i aferama. Bitno je samo da su svi oni došli u goste upravo Hloverki, sjeli nasuprot najgorem zlu hrvatskog novinarstva i ponašali se kao da se ništa pod milim Bogom tog dana nije dogodilo. Kao da nema cenzure. Nema prosvjeda.

To su kandidati za predsjednika Republike. Oni će sutra govoriti o demokraciji, slobodi, pravdi i poštenju. Oni će se hvaliti da su moralne vertikale ovog propalog društva. Da su uzdanice moderne Hrvatske. A zapravo su politički patuljci. I Kajin, i Vesna Pusić, i nadobudna blogerica Vesna Škare Ožbolt, i "velečasni" Josipović, i pošteni Vidošević... Za desničare nitko ne mari.

Hloverka preživljava zahvaljujući političarima poput predsjedničkih kandidata

I kakvog smisla ima nakon ovoga više pljuvati po Hloverki? Ona više nije ništa kriva. Njoj ovakvi političari samo daju pokriće i profesionalni legitimitet. Ona preživljava zahvaljujući njima. Onima koji uredno prihvaćaju njezino imenovanje za urednicu, oni koji uredno odazivaju pozivima za gostovanje u njezinim emisijama, koji ozbiljno odgovaraju na njezina pitanja, prave se pametni, moderni, odlučni, pošteni, pravedni. I nitko da spomene prosvjed s flasterima. Nitko. Baš nitko.

Ako šute kod Zloverke neka zauvijek šute

Sad treba zabilježiti tko je bio u studiju. Za uspomenu i dugo sjećanje. Pa kad idući puta otvore usta kako bi nam solili pamet i tražili da im vjerujemo, ugurati im ovu snimku u usta. Neka zauvijek šute kad su već šutjeli ove večeri u gostima kod Zloverke Novak Srzić. U katedrali hrvatskog zloduha. Na dan prvog prosvjeda protiv cenzure. Bez flastera. Bez kritike. Bez obraza.

Pročitajte više