CIJEPLJENJE DJECE

Koje zemlje cijepe djecu protiv covida i zašto? U Izraelu liječnicima prijete smrću

Foto: Goran Kovacic/Pixsell

EUROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE (EMA) je u svibnju ove godine odobrila uporabu Pfizerovog cjepiva protiv covida-19 za djecu od 12 do 15 godina, a prije tjedan dana za onu u dobi od pet do 11 godina.

Dakle, već se nekoliko mjeseci diljem Europe, ali i u drugim zemljama svijeta, poput SAD-a ili Izraela, provodi program cijepljenja maloljetnika.

U američkim državama s većim postotkom zaraženih cijepi se više djece

U SAD-u se prije nekih mjesec dana počelo s cijepljenjem djece od 5 do 11 godina. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), roditelji se brže odlučuju na cijepljenje djece te dobi u onim američkim državama koje imaju veći postotak zaraženih.

Tako je u Vermontu do 22. studenog cijepljeno 27% djece u dobi od 5 do 11 godina, piše Bloomberg.

Do sada je u SAD-u, prema podacima CDC-a, najmanje 2.84 milijuna mlađe djece, ili 10% te populacije, primilo barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19.

U Izraelu liječnici primaju prijetnje smrću

Podaci pokazuju da je Izrael prošloga tjedna brže cijepio veći broj djece u dobi od 5 do 11 godina nego u prvome tjednu cijepljenja djece između 12 i 15 godina.

Odnosno, postotak male djece koja su primila cjepivo u proteklom tjednu bio je više nego dvostruko veći u odnosu na broj cijepljene djece od 12 do 15 godina u prvom tjednu njihova cijepljenja koje je krenulo u lipnju.

Do sada je 3.3% djece od 5 do 11 godina primilo cjepivo protiv covida-19, prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva. Među djecom između 12 i 15 godina, 58.6% njih primilo je barem jednu dozu, a 47.7% je u potpunosti cijepljeno.

Neki djelatnici ministarstva zdravstva koji su sudjelovali u pokretanju programa cijepljenja mlađe djece prijavili su policiji kako dobivaju prijetnje smrću ili nasiljem, piše Times of Israel.

Pedijatrica Lior Hecht rekla je da se pridružila kampanji kako bi roditeljima pružila "vjerodostojne i provjerene informacije" o cjepivu.

"Bilo je eksplicitnih prijetnji ubojstvom", rekla je i dodala da su je neki prozvali ubojicom djece i uspoređivali s nacistima te indirektno prijetili i njenoj djeci.

Situacija s cijepljenjem djece u Europi

Prema najnovijim podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Portugal ima najveći postotak mladih u dobi od 15 do 17 godina koji su u potpunosti cijepljeni (82%), zatim Danska (81%) te Irska sa 78% procijepljene djece te dobi.

Austrija ih je cijepila 57.8%, Švedska 66.9%, a Hrvatska 10.4%.

U Njemačkoj je do 23. studenog oko 45 posto dobne skupine od 12 do 17 godina primilo obje doze cjepiva Pfizer, navodi Al Jazeera.

Što se tiče cijepljenja djece u dobi od 10 do 14 godina, tu opet prednjači Portugal s 47.4% potpuno cijepljene djece te dobi, zatim slijede Luksemburg (41%) i Irska (40.4%).

Hrvatska je zadnja na listi s 1.4% u potpunosti cijepljene djece te dobi, no treba uzeti u obzir da nema dostupnih podataka za sve zemlje EU.

Ne stojimo tako dobro ni po pitanju ukupnog broja u potpunosti cijepljene djece mlađe od 18 godina, ako se uspoređujemo s drugim članicama Europske unije. Podaci ECDC-a pokazuju da je prvi na listi Portugal (29%), zatim Belgija (28%) te Španjolska (25.8%).

Zadnja na listi je Bugarska s 1.2%. Nakon nje slijedi Hrvatska s 2.2%. Slovenija je, primjerice, s obje doze cijepila 8.1% populacije mlađe od 18 godina.

Prema podacima hrvatskih zdravstvenih institucija, u Hrvatskoj je do 25. studenog cijepljeno 5327 djece od 12 do 14 godina što je 5.3%. Onih od 15 do 19 godina je više od 50.000, odnosno 25.5%.

Idući tjedan cjepivo za djecu stiže u Hrvatsku

Idući tjedan u Hrvatsku stiže gotovo 50 tisuća doza cjepiva za djecu od 5 do 11 godina, a nakon što se cjepivo distribuira roditelji koji žele moći će cijepiti svoju djecu, potvrdili su iz HZJZ-a koji će imati i savjetovalište za sve roditelje koji imaju pitanja oko cjepiva i cijepljenja.

Proizvođači cjepiva ističu da je cjepivo u kliničkim ispitivanjima bilo 90.7 posto učinkovito kod djece u toj dobnoj skupini. Doze za odrasle imaju 30 mikrograma.

"Koristi cjepiva Comirnaty kod djece u dobi od pet do 11 godina veće su od rizika, osobito kod one sa zdravstvenim problemima koji povećavaju rizik od teškog oblika covida-19", navodi EMA.

Halmed o cjepivu za djecu

Cjepivo Comirnaty primjenjuje se u djece u dobi od 5 do 11 godina u manjoj dozi nego što je to u osoba u dobi od 12 i više godina (10 µg u usporedbi s 30 µg). Jednako kao i u starijim dobnim skupinama, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza.

Glavno kliničko ispitivanje pokazalo je da je imunološki odgovor na cjepivo Comirnaty primijenjeno u manjoj dozi od 10 µg u ovoj dobnoj skupini usporediv s imunološkim odgovorom u dobnoj skupini od 16 do 25 godina u kojih je primijenjena veća doza od 30 µg (mjereno razinom antitijela protiv virusa SARS-CoV-2).

Djelotvornost cjepiva izračunata je u oko 2000 djece u dobi od 5 do 11 godina koja ranije nisu imala simptome zaraze bolešću covid-19. Dio ispitanika primio je cjepivo, a dio placebo. Troje od 1305 osoba koje su primile cjepivo razvila je simptome bolesti covid-19, u usporedbi sa 16 od 663 osoba koje su primile placebo. Navedeno znači da je u ispitivanju cjepivo pokazalo djelotvornost od 90.7% u prevenciji simptomatskog oblika bolesti covid-19 (iako bi stvarna stopa mogla biti između 67.7% i 98.3%).

Najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godina. Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu.

CHMP je zaključio da koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti covid-19.

 

Pročitajte više