KORONAVIRUS

Koji su simptomi zaraze i što ako ih primijetite?

Foto: 123rf

COVID-19 izaziva slične prve simptome kao gripa ili teža prehlada. Kao i kod drugih respiratornih bolesti, simptomi u početku mogu biti blagi, čak i jedva primjetni. Kod većine zaraženih tako će i ostati, odnosno neće razviti teži oblik bolesti s komplikacijama

Simptomi bolesti su:

Kašalj
Grlobolja
Kihanje
Otežano disanje
Kratkoća daha
Povišena tjelesna temperatura

Ako primijetite simptome - ne paničarite. Evo što trebate napraviti

U slučaju da primijetite ove simptome, nemojte panično reagirati.

Ne idite na posao, u školu, izbjegavajte sva okupljanja bez obzira koliko malena ili koliko važna bila, ne izlazite na javna mjesta.

Odmah nazovite svog liječnika ili epidemiološku službu. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute. Nemojte odlaziti liječniku prije nego što ga nazovete. Držite se podalje od ukućana.

Brojevi telefona dežurnih epidemiologa:

Što ako vam je potvrđena zaraza koronavirusom?

Ako vam je dijagnosticirana i potvrđena zaraza koronavirusom, a nema potrebe za bolničkim liječenjem, pridržavajte se uputa liječnika. Držite se podalje od ukućana, spavajte u odvojenim sobama, koristite odvojeni pribor i mjesto za jelo. Pazite na osobnu i higijenu zajedničkih prostorija.

Izolacija za sve potvrđene slučajeve čije stanje ne zahtijeva bolničko liječenje by Index.hr on Scribd

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više