SUDAC KOLAKUŠIĆ O POREZNICIMA "Čudi me da se još nisu sjetili skupljača boca"

Foto:Index

"MISLITE da je tako nešto moguće, ali vjerujete da to ipak nije istina. Mali poduzetnici kažnjavaju se za nekoliko lipa manjka ili viška u kasi, a povlaštena kasta može raspolagati milijardama kuna bez ikakve provjere od strane nadležnog tijela. Što u prijevodu znači da bez ikakve kontrole mogu izvlačiti stotine milijuna kuna iz tvrtki bez ikakvog nadzora. Ubrzo za takve nezakonitosti nastupi zastara i novac je potpuno 'legalno' opran", kaže sudac Trgovačkog suda, Mislav Kolakušić, komentirajući za Index podatak da prema podacima Porezne uprave od 2000. godine nije bilo nadzora kod 146 velikih poreznih obveznika.

>> INDEX DOZNAJE Porezni inspektori u zadnjih 17 godina uopće nisu ušli u 146 najvećih hrvatskih tvrtki

Zanemaruju se financijski rizici za državni proračun

Također, u dokumentu Porezne uprave od 29. rujna ove godine stoji i da u 170 velikih tvrtki nikada nije bilo nadzora PDV-a, nadzora prijavljene dobiti nije bilo u 252 tvrtke od 2000. godine, a kontrole prijavljenog dohotka i doprinosa nije bilo u 378 velikih tvrtki.

Prema zakonu, točnije članku 119., Poreznoj upravi prioritet bi morali biti upravo veliki poduzetnici. No, čini se da to nije slučaj u Hrvatskoj.

"Ako netko mora biti pod konstantnim nadzorom, onda su to veliki poduzetnici, budući da u jednom danu i kod samo jednog velikog poreznog obveznika može doći do većih financijskih rizika za državni proračun nego za cijelu godinu kod stotinjak malih poduzetnika", kaže sudac Kolakušić.

A što sa skupljačima boca

Pitali smo Kolakušića koliko je zapravo bitan podatak o nepostojanju nadzora za velike tvrtke, a u kontekstu Agrokora?

"Nažalost, to nam može govoriti da to nije jedina tvrtka s potencijalno neistinitim knjigovodstvom, odnosno da možda postoje i druge tvrtke u kojima se mogućnost poreznih utaja kreće u rasponu od nekoliko milijuna do nekoliko milijardi kuna", ističe Kolakušić.

Podsjetili smo ga i da Porezna najavljuje nove mete, a to su igrači esporta, YouTuberi, Instagram zvijezde, dobitnici igara na sreću na internetskim stranicama izvan Europske unije, vlasnici jahti te bolji nadzor etrgovine.

"Nije mi jasno kako su izostavljeni skupljači boca", ističe na kraju Kolakušić.

Pročitajte više