Kolarić za Index: Budućnost SDP-a je neizvjesna, treba im čudo na lokalnim izborima

Foto: FAH

NAKON prvog kruga unutarstranačkih izbora u SDP-u, na čelo izborne utrke je izbio Davor Bernardić, a s njim će se u drugom krugu ogledati stranački veteran i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Izbori su, osim činjenice da nisu uspjeli na birališta privući skoro polovicu birača SDP-a, u pravilu i potpuno nezanimljivi većini hrvatske javnosti.

Nakon pada Zorana Milanovića, čini se kako SDP ima problem u formuliranju bilo kakvih stabilnih i dosljednih stranačkih pozicija.

Za komentar izbora u SDP-u, ali i dugoročne perspektive te stranke, obratili smo se najpoznatijoj SDP-ovoj disidentici, Aleksandri Kolarić. 

"Što se tiče drugog kruga, Davor Bernardić je praktički dobitnik i on će biti pobjednik, očekujem manju izlaznost i razlika će biti značajno veća.

Iako mi je to već dosadno govoriti, još sam prije tri godine upozorila da će se ovo dogoditi, da se stranka na vrijeme mora mijenjati. Prije nego što smo završili na ovoliko mandata, prije nego što se stvorila velika kriza u stranačkoj organizaciji. Sada svi kao papagaji ponavljaju da SDP-u trebaju promjene, ali nije samo to. Bitno je kakve su to promjene, koji smjer, sadržaj istih, tko ih može provesti? Kad pogledamo ove izbore, glasovi za Bernardića i Piculu ipak ukazuju da postoji želja za promjenom, oko 10.000 glasova od onih koji su izašli, preko pola njih, vidi da stranci trebaju promjene. Ostali su glasovi kontinuiteta.

Nada za promjene uvijek postoji, hoće li uspjeti i znati provesti ih, to je drugo. Bernardić je velika nepoznanica, nema se na temelju čega zaključiti, nema naznake na koji način misli provoditi reforme.

"Budućnost SDP-a neizvjesna"

Budućnost stranke je vrlo neizvjesna, očekujem loš rezultat na lokalnim izborima, treba čudo da se to preokrene, tradicionalno SDP nema županije, ali je nekad davno bio jak u velikim gradovima, sada će u prvih 10 gradova po veličini imati 2, i to ako... Zagreb - ništa. Split - ništa, tamo su razbili organizaciju i nemaju nikakve šanse. Rijeka - postoji velika vjerojatnost da Obersnel ostaje tamo, iako je i tamo opasnost da izgube jer HNS ima jako dobrog kandidata. Osijek - ništa, - Sisak možda da, Varaždin - ništa, Karlovac - ništa, Zadar - ništa, Šibenik - ništa, Dubrovnik - ništa... Očekujem da ni u prvih 15 gradova neće biti više od dva u kojima će SDP-ov kandidat na lokalnim izborima pobijediti. To je prvi test, puno toga ovisi o tome kako će ga proći, a neće biti lagano jer su naslijedili potpuno rasulo. Očit je stampedo prebjega, vidjet ćemo što će se događati, zasad su svi ostali na stolcima iz stare garniture, jedina promjena je ona čelne osobe stranke. Konvencija će tu biti ključna", rekla nam je Kolarić.

U nastavku nam je prokomentirala i mogućnost javljanja novih frakcija unutar stranke, ali i lomova te izlazaka iz stranke.

"Frakcije bi bile dobre za SDP, one omogućavaju da se legitimno artikuliraju različiti interesi unutar stranke, bez toga imate eliminacije. Frakcije nisu ništa loše, ali sudeći po stampedu prebjega i pretrčavanja, ne vidim da je netko spreman na taj način boriti se za političke ideje, iako bi to bilo dobro za SDP.

Sad, izlasci iz stranke... Neće biti izbacivanja kod Bernardića, neće biti egzekucija kao kod Zorana Milanovića. Ipak, ono što je jasno je to da se svih 7 kandidata jasno opredijelilo za verbalni delikt, o tome da u stranci nema mjesta za one koji "pljuju i vrijeđaju stranku", a to je etiketa koja se koristi za one koji se odnose kritički spram stranke. Nema više tamo ljudi koji bi jasno i javno kritički progovorili o stranci", zaključuje Kolarić za Index.

Pročitajte više