Kolektivni ugovor nije potpisan, Sindikat srednjih škola najavljuje štrajk

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavio je organiziranje štrajka u srednjim školama jer poslodavac ipak nije potpisao Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjim školama, koji je zaposlenicima trebao osigurati povećanje plaća od 5,6 posto. L

Pozivamo Vladu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da shvate ozbiljnost situacije i do ponedjeljka potpišu taj uvjetovani Kolektivni ugovor, kako bi se izbjegle tužbe za neisplaćeni smjenski rad, rekao je glavni tajnik Nijaz Karić na današnjoj konferenciji za novinare.

Ako do toga ne dođe, Sindikat najavljuje organiziranje štrajka krajem školske godine, kao i skoro pokretanje oko 12 tisuća pojedinačnih tužbi zbog neisplaćenog smjenskog rada u zadnje tri godine, procijenivši da će time državi na naplatu stići oko 200 milijuna kuna.

Kolektivnim ugovorom, koji su dvije strane dogovarale od prosinca prošle godine i trebao je biti potpisan danas, zaposlenima u srednjim školama osigurala bi se povišica plaće za 5,6 posto za 2005., 2006. i 2007. To povećanje svojevrsna je nagodba, jer bi dug za smjenski rad bio pretvoren u rast plaća za sve zaposlene, a plaće bi rasle ovisno o godinama staža.

Zamjenik predsjednika Sindikata Nikola Andrić pojasnio je da je unatoč očekivanom i najavljenom potpisivanju Kolektivnog ugovora Vlada iznenada jučer pokušala "izmanevrirati" potpisivanje, tražeći da prije potpisivanja Ugovora Sindikat skupi potpise

15.000 nastavnika da se odriču traženja isplate smjenskog rada.

Andrić poručuje kako je taj zahtjev za Sindikat neprihvatljiv jer drži da je sindikalna strana pokazala socijalnu osjetljivost prihvaćanjem usuglašenog prijedloga Kolektivnog ugovora koji bi, pošto se potpiše, na snagu stupio tek kada bi Sindikat skupio 15.000 potpisa nastavnika koji se odriču naknade za smjenski rad.

Andrić je rekao i da je predsjednik Sindikata Andrija Puljević "slomljen pod teretom obaveza" danas završio u bolnici.

(Hina) xmb yaz

Pročitajte više