Kolike su šanse da se Putin nađe na sudu? Američka odvjetnica: Ovo je duga utakmica

Foto: EPA

MEĐUNARODNI kazneni sud u Haagu izdao je nalog za uhićenje Vladimira Putina. Postavlja se pitanje - kolika je vjerojatnost da će se on ikada pojaviti u sudnici?

Sky News je razgovarao s Beth Van Schaack, američkom odvjetnicom koja služi kao veleposlanica SAD-a za globalno kazneno pravosuđe.

Odvjetnica je usporedila Putina s Miloševićem

Na pitanje koliko je važno ostvariti pravdu, ma koliko god to bilo malo vjerojatno, Van Schaack je odgovorila:

"Augusto Pinochet, Slobodan Milošević, Hissene Habre? Ne mislim da je itko od njih mislio da će se ikada naći na vlastitom suđenju, no svi su bili optuženi. Ovdje trebamo igrati dugu utakmicu, nikad se ne zna kako će se situacija promijeniti."

Nastavila je: "I sve dok ste prikupili dokaze, izradili dosjee o odgovornim pojedincima, možete biti spremni sve dok sud negdje u svijetu iznenada ne bude u stanju potvrditi nadležnost, a onda će se tužitelji pokrenuti."

"Vidjeli smo satelitske snimke i druge slike snimljene čak i običnim kamerama kako leže tijela ruku vezanih na leđima. To je jasan dokaz ili mučenja ili ubojstava po kratkom postupku. Tu su i napadi na kazalište, željezničku stanicu, obične konvoje civila, ljude koji samo idu na posao...", zaključila je Van Schaack.

Osumnjičena je i Putinova bliska suradnica

Međunarodni kazneni sud, osim za Putina, izdao je nalog i za uhićenje njegove povjerenice za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove, pod istim optužbama za nezakonite deportacije ukrajinske djece. 

Predraspravni suci ICC-a ocijenili su da postoje opravdani razlozi za vjerovanje da oboje osumnjičenika snosi odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusiju, na štetu ukrajinske djece.

Suci su razmatrali izdavanje tajnih naloga za uhićenje, ali su zaključili da njihovo objavljivanje može doprinijeti sprječavanju daljnjeg počinjenja zločina. Rusija opetovano niječe da njihove snage čine zločine u Ukrajini.

UN-ovo povjerenstvo: Postoje dokazi o premještanju stotina ukrajinske djece u Rusiju

Ruska prisilna deportacija ukrajinske djece na teritorij pod njezinom kontrolom predstavlja ratni zločin, rekli su istražitelji UN-a. Istražno povjerenstvo priopćilo je da postoje dokazi o ilegalnom premještanju stotina ukrajinske djece u Rusiju. Prema podacima ukrajinske vlade, broj djece koja su prisilno odvedena u Rusiju iznosi 16.221.

Pročitajte više