ISTRAŽILI SMO Koliki je zaista turistički uspjeh Zagreba?

Foto:FAH, 123RF

ZAGREB se posljednjih mjeseci učestalo spominje kao nova turistička oaza koja je udvostručila broj turista. Prošle ga je godine posjetilo 1,1 milijun turista koji su ostvarili oko 2 milijuna (1.98) noćenja. Advent je dodatno doprinio turističkim brojkama pa je tako Zagreb u to vrijeme posjetila oko 91 tisuća turista, što je čak 43 posto više nego godinu prije. Od toga je u novogodišnjoj noći u Zagrebu boravilo 11.112 gostiju. Podaci su to koje smo dobili od Turističke zajednice grada Zagreba.


Brojni napisi o Zagrebu potaknuli su nas na istraživanje posjećenosti ostalih gradova u Hrvatskoj, kao i gradova u susjednim zemljama te popularnim turističkim odredištima kao što su Beč, Prag i Bratislava.

Split, Rijeka, Beograd, Sarajevo i Bratislava bolji od Zagreba

Zagreb je prema podacima HTZ-a u 2016. imao oko 7 posto više dolazaka turista i oko 11 posto više noćenja nego 2015. Tako da prema našem istraživanju, nije ostvario najveći porast u turizmu. Veće postotke u porastu dolazaka i noćenja u odnosu na 2015. od njega su ostvarili Split, Rijeka, Beograd, Sarajevo i Bratislava. Ova dvostruko manja prijestolnica Slovačke ostvarila je zavidne i daleko bolje rezultate od Zagreba.

Evo tko je ostvario najveći porast

Što se tiče porasta turističkih brojki, od gradova koje smo analizirali Split je na prvom mjestu s čak 31 posto više ostvarenih noćenja (1.76 milijuna) nego 2015. te 27 posto više dolazaka turista (574 tisuće). Rijeka je imala 22 posto više noćenja (259 tisuća) nego 2015. te 8 posto više dolazaka turista (114 tisuća).

Značajan turistički rast nastavlja i Bratislava. Glavni grad Slovačke, dvostruko manji od Zagreba, u prvih 9 mjeseci 2016. godine ostvario je broj turističkih noćenja kao Zagreb u cijeloj godini (1.98 milijuna) što je porast od oko 16.5 posto u odnosu na godinu prije. U prvih 9 mjeseci 2016. ostvarili su 909 tisuća dolazaka turista.



"Imali smo velik porast domaćih turista kojih je bilo 18.07 posto više nego 2015., a upravo su oni ostvarili i 16 posto više noćenja. Stranih turista je u prvih 9 mjeseci bilo 624.157, a u odnosu na 2015. to je porast od 15.88 posto", rekao je za Index Maroš Plitko, PR Turističke zajednice Bratislave.

Podatke za ostatak godine još nisu dobili, no očekuje se da će itekako preteći Zagreb budući da je Bratislava itekako popularno odredište u vrijeme Adventa.

Sarajevo ostvarilo trećinu prihoda u turizmu

Sarajevo je također ostvarilo dobre turističke rezultate. U prvih 11 mjeseci prošle godine imali su rast od 18.3 posto u noćenjima (773 tisuće) i 11.3 posto (382 tisuće) u dolascima, što je veći porast od Zagreba koji je proglašen najboljom adventskom destinacijom u Europi.



"U razdoblju od siječnja do studenog 2016. godine Kanton Sarajevo je posjetilo 382.292 turista, 11,3 posto više nego prethodne godine u istom periodu. Od toga, 49.805 domaćih i 332.487 stranih. Najviše stranih turista je bilo iz: Turske, Hrvatske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije, SAD-a, Srbije, Južne Koreje, Njemačke, Kuvajta i Saudijske Arabije.


U istom periodu je ostvareno 773.541 noćenje, 18,3 posto više nego prethodne godine. Na žalost, niti jedna nadležna institucija ne objavljuje podatke o prihodu od turizma u Kantonu Sarajevo. Jedini relevantan podatak o prihodu od turizma  objavljuje Centralna banka Bosne i Hercegovine i to za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Prema njihovima podacima, prihod od turizma u Bosni i Hercegovini za period od siječnja do rujna 2016. g. je iznosio 995,5 milijuna KM. S obzirom da se više od trećine ukupnog turističkog prometa BiH odvija u Kantonu Sarajevo, logično bi bilo da se i više od trećine ukupnog prihoda ostvaruje u Kantonu Sarajevo", rekla je za Index Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Ljubljana završila godinu s rekordima

Ljubljana je također imala jako dobru turističku godinu, s naglaskom na rekordan kraj 2016.

"Završili smo godinu s rekordnom brojkom, samo na novogodišnju noć u hotelima u Ljubljani ostvareno je rekordnih gotovo 5.900 noćenja, što predstavlja popunjenost 98,2 posto.

Procjene su da je u prosincu u svim smještajnim objektima u Ljubljani bilo 86.659 turista, što je za 16,8 posto više noćenja nego u prosincu prošle godine (SorS podaci za prosinac 2015: 74,794).


Prema službenim podacima Zavoda za statistiku od siječnja do listopada 2016. 633.636 turista u Ljubljani ostvarilo je 1,146,089 noćenja. Procjena noćenja na godišnjoj razini u 2016. godini je 1.274.183, što je 9 posto više nego u 2015. godini", kazala je za Index Nina Kosin, glasnogovornica Turističke zajednice Ljubljane.


U posljednje tri godine primjetan je i rast broja turista koji posjećuju Beograd, a prihod od turizma u glavnom gradu Srbije s godinama je sve veći.

Hrvati su im drugi po dolascima

"Ukupno je u Beogradu boravilo 809.273 turista tijekom 11 mjeseci, što je povećanje od 13 posto na godišnjem nivou. Ostvarenih noćenja je 1.680.347 sto je porast od 10 posto. Gosti iz Hrvatske na drugom su mjestu", rekla je za Index Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda.

Primjera radi samo je broj noćenja grčkih turista lani porastao za 95 posto, a znatno je povećan i broj turista iz Bugarske i Turske.



Cilj im je da u 2017. godini imaju milijun turista, a u Srbiji smatraju kako će rastu broja turista doprinijeti i uvođenje bezviznog režima s Kinom, dok je ove godine planirano i pokretanje direktnog leta od Beograda do Pekinga, a u planu je i let Beograd-Šangaj.


Dvije najjače adventske destinacije koje su jednako dobro posjećene cijelu godinu su naravno - Beč i Prag. Ove su dvije metropole lani ostvarile nešto manji porast u turističkim brojkama, no one su ionako same po sebi već impresivne.

Tako je najposjećeniji od svih gradova koje smo istražili bio Beč, barem prema podacima koje imamo - jer treba naglasiti da nijedan ni drugi još ne raspolažu brojkama za cijelu godinu. Tako je moguće i da Prag prestigne Beč po brojkama.

Hoće li Prag nadmašiti Beč?

Primjera radi Beč još nema podatke samo za prosinac, dok Prag trenutno raspolaže samo onima za prvih 9 mjeseci 2016.

"Od siječnja do studenog 2016. Beč je posjetilo 6,2 milijuna turista što u odnosu na isto razdoblje 2015. predstavlja porast od 4,2 posto. Ostvareno je čak 13,58 milijuna noćenja što je u odnosu na 2015. porast od 4.1 posto", rekla je za Index Bianca Nemeth, iz Odnosa s javnošću Turističkog ureda Beča.

Iako smo sve navedene gradove pitali kolika im je zarada od turizma, svi su nam se opravdali riječima da oni ne provode takva istraživanja te da ne raspolažu traženim podacima, svi osim Beča.

Na smještaju, odnosno na sobama bez uračunatog doručka i poreza zarada je bila u razdoblju od siječnja do listopada 606.308.616 eura, što je u odnosu na 2015. pad od 0,8 posto. Od toga je od stranaca zarađeno 511.432.541 eura, što je u odnosu na godinu prije pad od 1.7 posto, saznali smo iz TU Beča.

Veliki porast domaćih gostiju


Kamila Bakotová, iz marketinga i odnosa s medijima Turističke zajednice Praga za Index je rekla kako će podatke za cijelu godinu imati do sredine veljače, a do tad nam je dostavila brojke koje se odnose na razdoblje od siječnja do rujna.

Za taj su period imali 5,26 milijuna dolazaka turista i ostvarili porast od 6,2 posto u odnosu na 2015. godinu. Nešto manji je porast od 3.5 posto u noćenjima kojih su ukupno imali 12.5 milijuna.



Ono što se vidi najviše na primjeru Praga je veliki porast u broju dolazaka i noćenja domaćih turista. Upravo su domaći turisti znatno doprinijeli turističkim rezultatima pa ih je bilo čak 14.8 posto više nego 2015. godine. I dok su strani turisti ostvarili porast od svega 2.5 posto u noćenjima, brojke noćenja domaćih turista porasle su za čak 13.2 posto.

Kad se sve uzme u obzir Zagreb zasigurno nije jedini koji obara rekorde, tu je i slovačka metropola koja je dvostruko manja od naše, a ostvaruje zaista impresivne rezultate. Za devet mjeseci imali su jednak broj noćenja kao Zagreb cijele godine. Tu su i susjedni nam Beograd i Sarajevo kod kojih je itekako zamjetan porast brojki, štoviše veći porast nego ga ima Zagreb unatoč najljepšem adventu u Europi i skijaškom stazom u centru grada.
 

Pročitajte više