Koliko je kome trebalo glasova za jedan mandat. Pogledajte grafiku

Foto: Index

Neslužbeni rezultati DIP-a nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, prema medijskim izračunima, pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata. Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. 

Izbori su pokazali jednu zanimljivost, a to je da i dalje postoje velika odstupanja oko toga koliko je glasova potrebno za jedan mandat. Razlog tome leži u izbornim jedinicama, odnosno u tome da one nisu dobro izbalansirane. Tako je, ugrubo gledano, u jedinicama koje se sastoje od većih urbanijih središta, tamo gdje je veći broj ljudi, potrebno više glasova da bi se dobio mandat.

>> Možemo je dobilo 23 tisuće glasova više od Mosta, ali jedan mandat manje. Kako?

U jedinicama gdje je manji broj stanovnika potrebno je manje glasova za mandat. To je i prije išlo u prilog HDZ-u, ali evo, kako se pokazuje, ni nakon HDZ-ovih minimalnih korekcija izbornih jedinica stvar nije puno bolja. Tako je HDZ-u za jedan mandat u prosjeku trebalo nešto manje od 12.000 glasova. S druge strane spektra je Fokus, koji je s 47.712 glasova dobio samo jedan mandat.

Možemo dobio dosta manje mandata od DP-a, imali slično glasova

Stranke i koalicije nemaju jednaku podršku u svim predjelima Hrvatske pa je tako moguć scenarij u kojem jedna stranka dobije ukupno više glasova na razini države, a manje mandata. 

Primjerice, Možemo je bio uspješan u tri zagrebačke jedinice (1., 2. i 6.) i tamo osvojio ukupno 7 mandata. DP je osvojio 4 mandata, a Most 3. Možemo je ovdje dobio otprilike 100 tisuća glasova u 3 jedinice. DP je istovremeno za sličan broj ukupnih glasova osvojio 9 mandata u četiri izborne jedinice, dvije slavonske (4. i 5.) te dvije dalmatinske (9. i 10.)

Most je pak s nešto manje od 50 tisuća glasova osvojio 4 mandata u 9. i 10. jedinici, dok je Možemo u tim sredinama ostao bez mandata. Dakle, više individualnih glasova koje je dobio Možemo u Zagrebu nije značilo previše u konačnoj raspodjeli jer su Most i DP s manje glasova u drugim jedinicama osvojili više mandata.

Pročitajte više