Koliko je opasan mutirani soj koronavirusa koji se počeo širiti u Engleskoj?

Foto: NIAID

U PROTEKLIH nekoliko dana u Engleskoj je otkriveno više od tisuću slučajeva zaraze novom varijantom koronavirusa. Slučajevi su zabilježeni uglavnom na jugu zemlje.

"Identificirali smo novu varijantu koronavirusa koja bi mogla biti povezana s bržim širenjem na jugoistoku Engleske", kazao je jučer ministar zdravstva Matt Hancock.

"Inicijalna analiza sugerira da ta varijanta raste brže od postojećih. Moram u ovom trenutku istaknuti da za sada nema indikacija da ova varijanta izaziva ozbiljniji oblik bolesti, a zadnje kliničke informacije su da je vrlo malo vjerojatno da ta mutacija ne bi reagirala na cjepivo", dodao je.

Mutacija na značajnom proteinu

Mada je ministar zdravstva naglasio da se vjerojatno ne radi o opasnijem soju covida-19, znanstvenici ipak, iz dva razloga, pozorno prate ovu situaciju, piše BBC.

Prvi je što su razine ovog soja veće na područjima s većim brojem zaraženih, što može biti loš znak. Naime, virus je mogao mutirati na taj način da se lakše širi i time uzrokuje više infekcija. Stručnjaci sada rade na eksperimentima u laboratoriju kako bi utvrdili je li to slučaj.

Drugi razlog zbog čega medicinski stručnjaci budno paze na ovaj soj jest način na koji je nastao.

"Ima iznenađujuće velik broj mutacija, više nego što bismo očekivali, a nekoliko njih izgleda jako zanimljivo", rekao je mikrobiolog Nick Loman iz Konzorcija The COVID-19 Genomics UK Consortium (COG-UK), koji je i identificirao ovu varijantu.

"Postoje dva bitna seta mutacija, a oba se nalaze na ključnom proteinu spike (šiljak). Ovaj protein je neka vrsta ključa kojim se virus koristi kako bi otključao vrata na stanicama u našem tijelu i napao ih.

U mutaciji N501 promijenjen je najvažniji dio šiljka, takozvana domena za vezanje receptora (RBD). Ovdje dolazi do prvog kontakta s površinom ljudske stanice. Svaka promjena koja virusu olakšava ulazak u stanicu će vjerojatno ubrzati njegovo širenje. Ovo mi izgleda kao važna adaptacija", dodao je.

Domena za vezanje receptora (RBD) ključni je dio virusa koji se nalazi u njegovom proteinu šiljak, a koja mu omogućuje pristajanje na tjelesne receptore i ulazak u stanice. 

Druga mutacija – problem kod budućih cjepiva?

Drugi set mutacija, u kojem su obrisani H69 i V70, stručnjaci su zabilježili već ranije. Ovakva mutacija se pojavila više puta, primjerice kod zaraženih nerčeva.

Ono što je zabrinjavajuće kod ove mutacije jest to što su antitijela iz krvi onih koji su preboljeli covid-19 bila manje učinkovita pri napadu na tu varijantu virusa.

Postavilo se pitanje hoće li cjepiva i dalje biti efikasna ako dođe do mutacija na spike proteinu s obzirom na to da su tri vodeća proizvođača - Pfizer, Moderna i Oxford – proizvela cjepiva koja potiču imunološki sustav da napada ovaj protein.

Zdravstveni djelatnici smatraju da će i dalje biti učinkovita jer naš imunološki sustav napada različite dijelove šiljka.

"Prerano je da se brinemo zbog ove nove varijante"

Covid-19 konstantno iskušava različite kombinacije mutacija kako bi preživio i kako bi se što bolje širio. Nakon što se pojavio prije godinu dana u Kini, mjesečno prolazi oko dvije mutacije. Kada bismo usporedili soj koji upravo kola svijetom s prvim slučajevima u Wuhanu, vidjeli bismo na njemu oko 25 mutacija.

Početak masovnog cijepljenja će izvršiti dodatan pritisak na virus, odnosno on će se, ako želi opstati, morati značajno promijeniti kako bi mogao zaraziti one koji su imunizirani. Ako dođe do takve ubrzane evolucije covida-19, možda ćemo morati redovito ažurirati cjepiva, kao što to činimo protiv gripe, kako bi ona bila efikasna.

Neki stručnjaci upozoravaju kako je važno ne širiti paniku jer covid-19 stalno mutira i za sada nisu evidentirane značajne promjene.

"Trebamo ostati mirni i racionalni. Radi se o normalnoj evoluciji virusa i očekujemo da će se nove varijante svako malo pojavljivati i nestajati", rekao je mikrobiolog Alan McNally sa Sveučilišta Birmingham, a prenosi Business Insider.

"Prerano je da se brinemo zbog ove nove varijante", dodao je.

Većina mutacija nema očigledan učinak na virus

Oglasio se i COG-UK te u priopćenju naveo kako za sada nema dokaza da ova varijanta ima bilo kakav utjecaj na težinu zaraze.

"Upravo pokušavamo utvrditi doprinosi li neka od ovih mutacija povećanom prijenosu", navodi COG-UK u priopćenju.

"Većina mutacija na SARS-CoV-2 nema očigledan učinak na sam virus. Vrlo mali broj može primjetno utjecati na njega; primjerice, na njegovo širenje ili osjetljivost na imunološki odgovor. Teško je predvidjeti koliko je neka mutacija značajna kada se tek prvi put pojavi. Trenutno nema dokaza da ova varijanta (ili bilo koja druga analizirana do sada) ima bilo kakav utjecaj na težinu bolesti ili na učinkovitost cjepiva", dodaje se.

 

Pročitajte više