Koliko vrijedi život 18-godišnjakinje?

Foto: Obiteljska fotografija

POSLJEDNJE ubojstvo koje se dogodilo sinoć u Zagrebu potreslo je Hrvatsku. Ubijena je 18-godišnja Kristina Krupljan, a osumnjičeni za ubojstvo je njen bivši dečko, 19-godišnji David Komšić.


Ovo je još jedan u nizu događaja u kojima su žene stradale od strane svojih bivših ili sadašnjih partnera.

Majka ubijene Kristine za Index je rekla da je David neprestano napadao nesretnu djevojku i prijetio joj.

Prema riječima Kristininog odvjetnika Brune Spiza, Komšić i još dvojica njegovih prijatelja 27. studenog 2016. presreli su Kristinin automobil na Bukovačkoj, izvukli je van, pretukli i demolirali joj automobil.

>>DOZNAJEMO Ubojica je imao zabranu prilaska Kristini od 2015.

>>Ovo je osumnjičeni za ubojstvo mlade Kristine

>>Ubijena Kristina bila je trudna

>>Odvjetnik ubijene Kristine: Izvukao ju je iz auta i prebio, nakon 10 dana je priveden i pušten

>>UBOJSTVO U ZAGREBU Na parkingu u autu ubijena 18-godišnja Kristina, uhićen bivši dečko

Odvjetnik kaže da su počinitelji privedeni na razgovor tek nakon 10 dana te da su vrlo brzo bili pušteni.

Može mu se suditi kao mlađem punoljetniku

"Nažalost, ne postoji prevencija za nasilje nad ženama. Kad zlostavljač krene s napadima, najčešće ne staje. U Americi bi već svi bili na nogama i znalo bi se što čeka počinitelja. Ali takav scenarij ne možemo gledati u Hrvatskoj", rekao nam je Bruno Spiz.


Poznata aktivistica za ženska prava te dugogodišnja predsjednica udruge B.a.B.e., trenutno umirovljena Sanja Sarnavka, svjesna je mogućnosti da se ubojica izvuče samo s uvjetnom kaznom, te je stoga izrazila svoju veliku zabrinutost.

"Ako će mu se suditi na sudovima za maloljetnike, budući da se osobe do 21. godine života smatra mlađim punoljetnicima, vrlo lako bi uz dobre odvjetnike i veze mogao proći s uvjetnom kaznom", rekla nam je Sarnavka.

Ovaj, ali i svi ostali slični slučajevi zbili su se jer je Hrvatska kao država podbacila. Sarnavka smatra da naše kazne ne zastrašuju zločince.

Hrvatska još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju

"Kad je uveden novi zakon o sprječavanju nasilja u obitelji, na samom njegovu početku je stajalo da za provedbu istog nije potrebno osigurati dodatna sredstva. Kod nas se za prevenciju nasilja ne izdvaja dovoljno, a imamo i premalo kadrova.

Znam za slučaj žene iz Dubrave koja je zlostavljana od strane bivšeg partnera te treba otići u stan po stvari, unatoč velikom strahu. Stoga je zamolila policiju da ide s njom u pratnju, ali oni su joj poručili da je tek 19. na listi čekanja. Jasno je da postoji mnogo intervencija, a premalo kadra.


Osim što naša država ne izdvaja dodatna sredstva za sprječavanje i prevenciju nasilja, već godinama odbija ratificirati Istanbulsku konvenciju koja se bavi problemom nasilja u obitelji, ali i nasilja nad ženama.

Iako je premijera Plenkovića ubojstvo triju žena u studenom 2016.  potaknulo na razmatranje uvođenja spomenute konvencije, ista i dalje nije stupila na snagu.

Dok se god konvencija ne ratificira, i policija i centri za socijalnu skrb mogu reći da u ovom slučaju nije riječ o bivšim ili sadašnjim bračnim partnerima", rekla nam je Sarnavka.

S druge strane, kod nas imamo situacije u kojima muž zlostavlja ženu koja mu se suprotstavi i na kraju oboje dobiju novčanu kaznu.

"Tisuće besmislenih ureda, a nemamo ured za prevenciju nasilja"

Još jedan od problema je i to što u Hrvatskoj ne postoji državni ured koji bi regulirao sve tipove nasilja.

"Imamo tisuću besmislenih ureda, a jedan ovako važan nemamo. Komunikacija među institucijama vrlo je loša. Kazne su sramotno niske, a upravo one bi trebale pokazati društvu da se nasilje ne tolerira", rekla je Sarnavka.

"Apsurdna je i činjenica da DORH ne želi biti uključen u Nacionalni tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama jer, kako su izjavili, ne vide svrhu u tome.


Vrlo zabrinjavajuća je činjenica da za ovakav strašan slučaj nitko u sustavu naposljetku ne odgovara.

Mjesečno najmanje jedna žena ubijena

Ako možemo platiti pratnju hrvatskim dužnosnicima, zašto istu ne bi dobila i osoba koja je zlostavljana i kojoj se prijeti? Za takvo nešto država nema novaca. Pričamo o demografiji, a ništa nismo učinili da se zaštiti život ove nedužne djevojke. Koliko uopće vrijedi život jedne 18-godišnje djevojke?

"O tom pitanju bi trebali razmisliti naši političari, ali i svi oni koji smatraju da za prevenciju nasilja ne treba osigurati dodatna sredstva", rekla je Sarnavka.

Dodala je kako se u Hrvatskoj često događaju slučajevi u kojima se žene zlostavlja, konstantno im se prijeti i naposljetku ih se ubije. Mjesečno je, kaže, ubijena najmanje jedna žena.

Za kraj je spomenula vrlo poučan slučaj iz Finske u kojoj su zaključili da je isplativije ulagati u prevenciju nasilja, negoli se baviti posljedicama istog. Hoće li ovaj slučaj potaknuti i Hrvatsku da krene istim stopama?
 

 

Pročitajte više