Kolinda bi mogla izgubiti na izborima, evo i zašto

Foto: EPA/HDZ Facebook/Dubravka Petric/PIXSELL/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

"A ZAŠTO mislite da Škoro nije i kandidat HDZ-a?" zapitao je jučer Stjepan Tuđman novinara koji ga je upitao o tome zašto na predsjedničkim izborima podržava Miroslava Škoru, a ne službenu kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović.

Stjepan Tuđman se dva dana ranije pojavio na Škorinu predizbornom skupu u Lisinskom i tako jasno signalizirao koga simpatizira na ovim predsjedničkim izborima. Svoje pitanje u kojem sugerira da je Škoro pravi politički nasljednik politike koju je HDZ vodio dok mu je predsjednik bio Franjo Tuđman, Stjepan je pak izgovorio na Mirogoju, nakon što je ocu na godišnjicu smrti došao na grob. Nema sumnje da je to snažna simbolika koja doprinosi raskolu desnog biračkog tijela, u kojemu kuha bratoubilački rat, kako smo pisali prije mjesec dana.

Kolinda, Škoro i Đapić se direktno obraćaju glasačima HDZ-a

Doista, ovi predsjednički izbori su u nekim slučajevima doslovno podijelili braću, konkretno Stjepana i njegova starijeg brata Miroslava Tuđmana koji podržava Kolindu Grabar-Kitarović. 

No zanimljivije je to da se i podržavatelji Kolinde i podržavatelji Škore pozivaju na Tuđmanovu ostavštinu i HDZ, pa je jasno da na ovim predsjedničkim izborima HDZ ima više od jednog kandidata, bez obzira na to što je formalno jedina kandidatkinja stranke predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kolindi i Škori se kao kandidat HDZ-a može pribrojiti i Anto Đapić, bivši dugogodišnji lider HSP-a i "grobar pravaštva" u Hrvata, poznat po tome da je uvijek bio HDZ-ov igrač u ključnim situacijama. Pitanje je samo tko je ovaj put aktivirao Đapića i s kojim ciljem. Pretpostavka je da bi Đapić kao "autentični kandidat desnice", kako se brendira, trebao oteti dio glasova Škori i tako olakšati Kolindi ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora.

Kolinda je službena kandidatkinja HDZ-a

Zajedničko je tom kandidatskom trojcu da se često u javnosti pozivaju na Tuđmana, da se obraćaju razočaranim glasačima HDZ-a i da su na razne načine i Kolinda i Škoro i Đapić svojevrsni kandidati HDZ-a na ovim predsjedničkim izborima.

Za Kolindu je to najviše jasno jer ona je formalna kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu države. 

Kada je pak riječ o Škori, on je formalno nezavisni predsjednički kandidat, ali očito je da se u svojim javnim istupima često obraća direktno glasačima i članovima HDZ-a, nudeći im se kao pravi nastavljač Tuđmanove politike, zbog čega i želi veće ovlasti predsjednika RH. Ne zaboravimo ni da je Škoro bio dugogodišnji član HDZ-a, da je pjevao za ovu stranku u kampanjama tijekom mandata svakog lidera HDZ-a osim Plenkovića i da je bio i saborski zastupnik HDZ-a te kandidat te stranke za gradonačelnika Osijeka.

Škoro je kandidat desno-tuđmanističke struje HDZ-a

Škoro je u nedjelju održao skup u Lisinskom, na kojemu je dobar dio svog govora posvetio baš HDZ-ovcima.

Podsjetio je da je u toj dvorani prije 30 godina održan skup koji je značio prekretnicu u procesu stvaranja hrvatske države, misleći pritom na osnivački sabor HDZ-a.

Škoro je ustvrdio da tadašnji i sadašnji HDZ nemaju nikakvih dodirnih točaka osim istoga naziva. Rekao je i da premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nemaju snage za promjene, ali da imaju snage reći da je Škoro izdao HDZ.

"Ne, ne i ne. HDZ i Franju Tuđmana izdao je Andrej Plenković", rekao je Škoro koji je HDZ-ovim biračima također poručio kako "moraju znati da je glas za Kolindu Grabar-Kitarović i glas za Plenkovića".

"Obraćam se HDZ-ovim biračima, ja ću biti vaš predsjednik, baštinit ću Franju Tuđmana. Neću iznevjeriti ne samo HDZ-ovce, nego i druge stranke koje su me podržale. Maknimo ove jer oni ne razumiju ništa. Želim biti predsjednik ujedinitelj našeg napaćenog naroda", rekao je Škoro.

U svakom slučaju, jedva da ima sumnje kako je Škoro kandidat desno-tuđmanističke frakcije HDZ-a na ovim predsjedničkim izborima, a toga je svjesna i ekipa oko Plenkovića koja već tjednima unutar stranke utjeruje strah onima koji planiraju glasati za Škoru kako bi tako naštetili neomiljenim Plenkoviću, za kojega dobar dio HDZ-ovaca misli da je strano tijelo u stranci. Pobjedu Škore na predsjedničkim izborima Plenkovićeva unutarstranačka opozicija želi iskoristiti za preuzimanje kontrole nad HDZ-om.

Đapić je kandidat proustaške struje HDZ-a

Kada je riječ o Anti Đapiću, on je formalno kandidat stranke DESNO (Demokratski savez nacionalne obnove), no čini se da još nije dao nijedan intervju medijima u kojem ga nije dočekalo pitanje o tome je li HDZ-ov igrač na ovim predsjedničkim izborima. Đapić to demantira, ali nitko mu ne vjeruje na riječ jer je još od otimanja HSP-a Dobroslavu Paragi 1992. do danas Đapić obavljao prljave poslove za HDZ, figurirajući kao tvrda desnica da bi se HDZ mogao praviti umjerenijim nego što doista jest.

Đapić tvrdi kako je funkcija predsjednika "simbol hrvatske državnosti" i da je "ta državnost upravljanje hrvatskom slobodom, a upravljanje tom slobodom nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana ušla je u slijepu ulicu". I on ne može bez Tuđmana, a posredno ni bez HDZ-a, čijim se glasačima također obraća.

Za razliku od Kolinde i Škore, Đapić mnogo više i glasnije insistira na rehabilitaciji NDH i ustaša, što je oduvijek bio dio HDZ-ove politike, još od Tuđmanove zloglasne rečenice o NDH kao "izrazu povijesnih težnji hrvatskog naroda za državom". Stoga bismo Đapića na ovim izborima mogli opisati kao kandidata proustaškog krila HDZ-a.

HDZ je oduvijek bio podijeljen na frakcije

HDZ je oduvijek bio stranka podijeljena na razne frakcije koju je 1990-ih Franjo Tuđman kao osnivač i prvi predsjednik stranke uspijevao kontrolirati. Ne treba ni zaboraviti da sve te frakcije ujedinjava želja za vlašću, ali i da su sklone brutalnim obračunima u trenucima previranja u stranci. Nitko ne može jednom HDZ-ovcu biti neprijatelj kao drugi HDZ-ovac, između ostaloga i zbog toga što se u stranci zna kakav tko prljavi veš krije. 

To se vidi i u kampanji koju protiv Kolinde već mjesecima vodi voditelj Velimir Bujanec, njen bivši bliski prijatelj s kojim se častila šampanjcem i jastozima i koji već godinama funkcionira kao medijski glasnogovornik (antiplenkovićevske) desne struje HDZ-a. Škori su pak iz HDZ-a izvukli priču o tome da je on "srpski zet", pa su to preko sebi bliskih desničarskih portala plasirali u javnost. 

HDZ gubi predsjedničke izbore kada se ne okupi oko jednog kandidata

Ključno pitanje u vezi toga da HDZ na ovim izborima ima više od jednog predsjedničkog kandidata glasi: kako će to utjecati na rezultat predsjedničkih izbora?

Sudeći po primjerima iz prošlosti, to bi HDZ-u mogao biti problem koji će dovesti do gubitka predsjedničkih izbora. Kada HDZ nije ujedinjen oko jednog kandidata kojeg iskreno podržava, onda pobjeđuju lijevo-liberalni kandidati poput Stipe Mesića i Ive Josipovića. To se dogodilo 2000., 2005. i 2010. godine. 

Čini se da se ovaj put ponavlja situacija iz 2010., kada je službeni predsjednički kandidat HDZ-a bio Andrija Hebrang, no u igri su bili i kandidati poput Nadana Vidoševića i Milana Bandića koji su bili formalno neovisni, ali su također bili svojevrsni kandidati HDZ-a, odnosno određenih frakcija te stranke. Na kraju su ta trojica kandidata dobila između 10 i 15 posto glasova podrške u prvom krugu, čime je razmrvljeno HDZ-ovo glasačko tijelo koje se nije uspjelo ujediniti oko Bandića u drugom krugu.

U sljedećih mjesec dana ćemo vidjeti hoće li se isti scenarij ponoviti i na ovim predsjedničkim izborima.

Pročitajte više