Kolinda - HDZ-ova i Karamarkova barbika

Foto: Hina, Index

NEMA toga što desna frakcija nekadašnjeg Saveza komunista Hrvatske, Hrvatska demokratska zajednica neće napraviti kako bi dobila poneki glas izbora – pa tako i poslati predsjednicu Republike u višednevni posjet Mađarskoj – državi s kojim već neko vrijeme nemamo dobre odnose.

Prvi i temeljni problem s Mađarskom je odnos MOL-a prema INA-i, koja bi po Mađarima trebala biti samo mala podružnica – što se događa s INA-om znamo već godinama, da Mađarska u tom pogledu ne surađuje već maksimalno štiti MOL i to znamo – a i da su arbitražni postupci u tijeku, to također znamo. A znamo i da je Sanaderova presuda u slučaju MOL ukinuta od strane Ustavnog suda radi formalnih razloga – dakle suđenje će se tu ponoviti. Kriminal u slučaju MOL za sada dakle nije dokazan – ali nije niti presuđeno da ga nije ni bilo – Ustavni sud ne odlučuje o krivnji, već o ustavnosti postupka.

Je li Mađarska surađivala? Nije. Je li Mađarsku išta briga što se događa s jednom od najvažnijih hrvatskih kompanija – nije. Jesu li u tijeku vrlo ozbiljni arbitražni postupci koji bi mogli vrijediti milijarde – jesu.

INA MOL - dogovorit ćemo se s HDZ-om!

U travnju ove godine javnosti je uglavnom promakla jedna vrlo zanimljiva odluka Nadzornog odbora INA-e (u kojem većinski odlučuju Mađari) – nova uprava INA-e je imenovana na samo godinu dana – što je vrlo neuobičajeno, imenovanja se gotovo uvijek rade na četiri godine. Mađari to mogu – upravo radi ugovora koje im je dao HDZ. A zašto je uprava imenovana na godinu dana? Zato valjda da bi se dogovorili za godinu s HDZ-om, kada isti dođe na vlast.

Povodom te sjednice ministar Vrdoljak je rekao: Zamoljen za komentar činjenice da je predsjednik Nadzornog odbora Ine Siniša Petrović ostao na sjednici, dok su je drugi hrvatski predstavnici napustili, odgovorio je da će naknadno saznati detalje o tijeku sjednice Nadzornog odbora, ali dodao da je irelevantan stav hrvatskih predstavnika jer su mogli biti preglasani, "sukladno ugovorima koje je omogućio HDZ".

MOL je priopćio kako je, s obzirom na pregovore dvaju Ininih dioničara i dva arbitražna postupka koji su u tijeku, uvjeren da je reizbor članova Uprave na razdoblje od jedne godine, u najboljem interesu Ine i pruža potrebnu fleksibilnost Nadzornom odboru za razdoblje nakon novog sporazuma ili okončanja arbitraže. Opširnije.

Čini se da MOL čeka kako bi HDZ došao na vlast, kako bi se dogovorili oko INA-e. Kako se u biti već "dogovaraju" nekih desetak godina. MOL je jako, jako nestrpljiv, koliko god i Vrdoljak imao promašaja oko energetske strategije (ne ministre, neće nitko bušiti naftu s južnog dijela Jadrana jer je preskupo i vrijeme je da prestanete uopće spominjati ugljen kao gorivo), MOL čeka nekoga s kime se može dogovoriti. HDZ.

Ako malo pogledamo povijest, HDZ je što se tiče INA-e i MOL-a uvijek bio onako, "široke ruke".

Granice, žice i oklopna vozila

Mađarska je na granice, pa i granicu s Hrvatskom donijela ograde, žice i postavila oklopna vozila. Ista ona Mađarska čijih smo par stotina tisuća izbjeglica primili 1956. godine nakon sovjetske intervencije. I to smo ih primili kao najbolje susjede i prijatelje – uz rizik da se sovjetski bijes proširi i na Jugoslaviju. Tadašnji vojni izračuni su govorili da bi sovjetski tenkovi zauzeli Zagreb i Beograd za dvanaestak sati, premoć je bila desetak puta veća u odnosu na ono što je tadašnja Jugoslavija mogla vojno pružiti. Pa smo isto primili te ljude. I pomogli im.

I što dobivamo zauzvrat? Zahladnjenje odnosa i mažnjavanje vlaka. Mađari rade cirkus s vlakom s izbjeglicama i našim policajcima koji su u pratnji istog. Glumataju veliku silu, zadržavaju vlak – ako im je baš tako važan – eto im ga! Možemo im dati još par, jer to je ionako sitnica prema onome što nam rade oko INA-e.

HDZ i region

Onda nastupa HDZ koji je eto jako iznerviran time što smo pogoršali odnose s "regionom". HDZ i Karamarko postaju jako osjetljivi. U smislu kako SDP ne bi povrijedio kakvu osjetljivu dušicu tipa četničkog vojvode Nikolića ili srpskog premijera Vučića snimljenog u doba blokade Sarajeva tamo s automatskom puškom, po čemu se čini da nije bio baš "kuvar".

Štoviše, i šatoraši postaju jako osjetljivi i zabrinuti za Srbiju: traže od Zorana Milanovića da "odmah prekine igrokaz s blokadom graničnog prijelaza Bajakovo i dopusti normalan teretni promet i tranzit roba između Hrvatske i Srbije". Kao, mnogi branitelji su vozači kamiona – zaboravljaju sami da branitelji jako izbjegavaju voziti prema Srbiji, jer znamo što se tamo može dogoditi hrvatskim braniteljima. Ne budimo naivni – taj tekst je pisao HDZ.

Sveukupno, HDZ dakle iznenada postaje vrlo zainteresiran za "region", čekamo uskoro da se počnu i ljubiti tri puta samo kako bi kontrirali SDP-u.

Predsjednica kod HDZ-ovo idola - Orbana

Predsjednica je u ponedjeljak bila prehlađena. Pa je samo raspisala izbore, a otkazala druge djelatnosti, no jako brzo se oporavila za višednevni posjet Mađarskoj. Otišla je u posjet HDZ-ovom idolu, mađarskom krajnje nacionalno desnom (no ekonomski vrlo socijalističkom) premijeru Orbanu, čovjeku koji je smanjio ovlasti mađarskog Ustavnog suda i predsjednika države, te uveo kancelarski model upravljanja. Uvedeno je primjerice i Medijsko vijeće koje ima pravo određivati visoke kazne privatnim medijima za, primjerice, "neizbalansirano izvještavanje".

I to je neki uzor gdje bi predsjednica Hrvatske trebala ići u višednevni posjet? I kao vrhunski cilj navoditi "povratak vlaka"? Hrvatska predsjednica ima iz izravnu podršku ureda mađarskog premijera, koji navodi: "Na zahtjev predsjednice Hrvatske mađarska vlada odlučila je da će se dopustiti povratak vlaka u Hrvatsku nakon neophodnih provjera željezničke sigurnosti." Koje je to patetično i jadno igranje moći i utjecaja! Tehnička stvar – povratak vlaka, postaje vrhunski dogovor između predsjednice Republike i njoj diplomatski niže rangirane osobe – mađarskog premijera.

Dan neovisnosti

Danas slavimo najveći državni praznik – Dan neovisnosti. Na današnji dan, par minuta prije 20 sati, u podrumu zgrade INA-e (da upravo one INA-e oko koje se sudi Sanaderu i vode arbitražni sporovi) Hrvatski je sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Sjećam se tog prijenosa – bio sam u prostorijama Radio kluba Split, Vladimir Šeks je bio za pozornicom i polagano, makar se vidjelo da mu glas podrhtava, uredno provodio pravni dio postupka: stavljanje Odluke na glasovanje. Svi za. Nitko protiv. "Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ." Odluka je stupila na snagu trenutkom donošenja. Odluka, najvažnija u preko 1000 godina hrvatske povijesti.

Odluka koju svi koji volimo ovu zemlju slavimo, ili je se prisjetimo barem kako bi znali koliko smo tada žudjeli za boljim, a koliko je danas ova zemlja uništena i opljačkana od Hrvata samih. No, tu smo postojimo, i dobro je sjetiti se i obilježiti – ako ne radi onoga lošeg što imamo danas, barem radi onih koji su robijali i poginuli kroz sve ove stotine godina kako bi imali šansu gradili ovu državu. Jer ti ljudi su poginuli radi ideala i ljubavi prema Hrvatskoj – i nemaju veze s lopovima koji su došli kasnije. Razlikujmo državu i vlast.

Političari imaju u ovo doba i neke dodatne dužnosti – čestitati građanima, posjetiti grobove, položiti cvijeće. I svi su tu, i iznimke se rade vrlo rijetko. Osim kod predsjednice. Kolinda, koja tako voli uniforme, parade i pokazivanje – danas nije bila tu. Pred najveći državni praznik otišla je na rasprave o vlaku u Mađarsku. Na susret kod Orbana. I kao gost na nevažnom skupu.

Kolindi je danas mjesto bilo u Hrvatskoj

Na Dan neovisnosti – državnom poglavaru mjesto je u državi. Možete li zamisliti američkog predsjednika kako preskače protokol za Independence Day kako bi se sastao s meksičkim? Ili britansku kraljicu kako preskače važan državni blagdan radi susreta s poglavarom ne, znam Angole? No, hrvatska predsjednica, kojoj su puna usta Naroda, Nacije i Hrvatske – nije tu. Važniji su Orban i podrška HDZ-u od Hrvatske, hrvatskih građana, polaganja vijenaca ili dodjele odlikovanja zaslužnima.

I to je, upravo to je Karamarkov HDZ – gladan, moći, gladan vlasti, spreman sve da bi vladao Hrvatskom. Umjesto da se kao demokršćani vežu u Angelu Merkel, uzor postaje mađarski autokratski vladar Viktor Orban, čovjek koji ruši trodiobu vlasti i grozi se slobode medija.

Predsjednica tu postaje samo produžena ruka HDZ-a u ovoj kampanji, barbika kojom upravlja Karamarko, a slika se s Orbanom, kako bi se prenijela poruka narodu da se eto želi vladati Hrvatskoj kao Orban, da neovisni mediji trebaju završiti kao u Mađarskoj, a valjda i da će se s Mađarima dogovoriti oko INA-e, upravo onako kako se HDZ zna dogovarati.

Sve će HDZ napraviti da bi dobio vlast – i uzdizati Orbana i zajednički s vojvodom Nikolićem pričati o normalizaciji u "regionu", jer region je njihova sudbina: od načina upravljanja do poznatog HDZ-ovog obožavanja srpskih cajki. Je li to ono što nam nude? Je li uzor Hrvatske grljenje sa Srbijom koju vode ovi koji je vode i savezništvo s Mađarima koji su nas tlačili par stotina godina? Sve radi vlasti, sve radi moći, sve radi novca koji jedan mandat nudi!

A gdje je točno predsjednica danas, na Dan neovisnosti? Umjesto da je s građanima i s veteranima i da prigodno kao državni poglavar položi cvijeće onima koji su se za ovu zemlju borili - Kolinda Grabar-Kitarović jutros je stigla na Balaton gdje će tijekom dana, kao posebna gošća, sudjelovati na sastanku na vrhu Višegradske skupine, koju čine Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska.

Predsjednica izjavljuje za HRT: "Ovdje sam radi dvodnevnog sastanka skupine Višegradske skupine, na kojem ćemo razgovarati o klimatskim promjenama, o jugoistočnoj Europi i o migracijama. Očekujem vrlo sadržajne sastanke, a osobito mi je bitna ova komponenta jugoistočne Europe, odnosno potpora daljnjem proširenju EU-a i NATO-a."

Super! Nismo tamo ni redovni član, no eto predsjednica osobno mora tamo sjediti, usput će se baviti time kako da Srbija i Crna Gora što prije uđu u EU, a ova druga i NATO. Samo fali da je izjavila kako se bori za "World peace!", kao da je ovo izbor za Miss. I nađite mi nekog drugog državnog poglavara koji ovako postupa na najveći državni praznik. Nećete naći, jer to se tako ne radi.

I molio bih na kraju da pojam barbika ne shvaćate seksistički. Da je predsjednica muško, zvali bi je Ken.

Pročitajte više