Kolinda poručila gimnazijalcima da vjeruju u svoje snove

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s članovima debatnih klubova zagrebačkih srednjih škola i sudionicima natječaja "Postani ambasador na jedan dan i zauzmi se za ravnopravnost spolova", koji je s kolegama veleposlanicima u Republici Hrvatskoj pokrenuo veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Andrew Dalgleish. Poručila im je da vjeruju u svoje snove te kako smatra da će oni, kao budući političari, promijeniti klimu u Hrvatskoj.

Susret s predsjednicom

Natjecatelji su u jednominutnim videoradovima na engleskom jeziku objasnili kako bi, da su jedan dan veleposlanici, zagovarali ravnopravnost spolova, a finalisti su dobili mogućnost da vide radni dan veleposlanika u sklopu kojeg su zajedno s mentorima, veleposlanicima pojedinih zemalja uključenima u projekt, dobili priliku susresti se s hrvatskom predsjednicom i čuti njezina iskustva diplomatkinje, političarke, ministrice europskih i vanjskih poslova, pomoćnice glavnog tajnika NATO saveza za javnu diplomaciju i predsjednice Republike.

Osim natjecatelja, pitanja su hrvatskoj predsjednici postavljali i članovi debatnih klubova I., II., X. i Klasične gimnazije iz Zagreba te Gimnazije iz Velike Gorice. U projektu su kao mentorice sudjelovale veleposlanice Nizozemske, Irske i Australije te kanadski, američki, finski, francuski, španjolski i švedski veleposlanik, priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike.

Vjerovanje u snove

Učenici su je pitali uglavnom o njezinim iskustvima žene političarke, o zagovaranju ravnopravnosti spolova te o reformi obrazovanja s obzirom na njezino školovanje u inozemstvu. Predsjednica je među ostalim istaknula kako je, kad je riječ o zagovaranju ravnopravnosti spolova, ponajprije potrebna opća promjena mišljenja i razbijanje predrasuda o ženama kao o slabijem spolu. Istaknula je da je ključno obrazovanje žena i muškaraca od najranije dobi kako bismo, istaknula je, napokon jedni druge gledali prema vrijednostima rada, znanja i radne etike, a ne prema spolu, svjetonazoru ili vjerskoj opredijeljenosti. ''Potrebno je ohrabriti djevojčice i djevojke u odabiru STEM zanimanja te općenito reformirati obrazovanje, metode stjecanja znanja i kompetencija, a ne samo program'', rekla je predsjednica.

Prenijela je svoja iskustva predsjednice te ministrice vanjskih i europskih poslova i pomoćnice glavnog tajnika NATO saveza. Istaknula je kako je tzv. stakleni strop moguće probiti jedino napornim radom, kontinuiranim obrazovanjem i usavršavanjem te samopouzdanjem i potporom obitelji i okoline. Pozvala je gimnazijalce da vjeruju u sebe i u svoje snove, ističući kako vjeruje da će upravo s njima, budućim političarima, njihovom pozitivnom energijom biti moguće promijeniti klimu u Hrvatskoj kako bi svi više vjerovali u bolju budućnost, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više