Kolinda prešutjela sastanak s Dačićem

Arhivska fotografija: Hina

PRVI potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, imao je u New Yorku niz kraćih susreta s brojnim svjetskim čelnicima, među kojima je bila i hrvatska predsjednika Kolinda Grabar Kitarović, priopćilo je srpsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Šef srpske diplomacije susreo se i imao kraće razgovore u sjedištu Ujedinjenih naroda s premijerom Belgije, predsjednicom Hrvatske, ministrom vanjskih poslova Hrvatske, predsjedavajućim Predsjedništvu BiH, ministrom vanjskih poslova Brazila, ministrom vanjskih poslova Tunisa, ministrom vanjskih poslova Bangladeša, generalnim tajnikom OEBS-a i drugima", priopćili su.

Kolind ured ni riječi o Dačiću

Iz Kolindinog ureda priopćili su kako je predsjednica održala bilateralni sastanak s Glavnim tajnikom UN-a te Antóniom Guterresom, s kojim je razmijenila mišljenja o stanju na jugoistoku Europe te o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine.

"Glavne teme razgovora bile su situacija odnosno razvoj situacije na jugoistoku Europe, posebno u Bosni i Hercegovini kao i odnosi između Beograda i Kosova, te što Hrvatska kao lider na području jugoistoka Europe može učiniti kako bi pomogla u daljoj stabilizaciji stanja i rješavanju ovih otvorenih pitanja, kazala je Predsjednica nakon sastanka.

Predsjednica Grabar-Kitarović navela je da je glavnog tajnika Guterresa posebno zanimalo što će Hrvatska činiti u okviru predsjedanja Vijećem Europske unije te na koji način to namjerava iskoristiti za sebe i za svoje susjedstvo. 

"Spomenula sam zamjenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Jugoslavije", otkrila je predsjednica. 

Srbijanski državni vrh ranije je iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova, s većinski srpskim stanovništvom, za etnički većinski albanski dio južne Srbije, kako bi se dvije zemlje približile u rješavanju spora. Tom se planu snažno protive Francuska i Njemačka, dok su SAD i nedavno Austrija istaknule kako bi mogle prihvatiti takvo rješenje. 

Predsjednica je kritizirala ideju razmjene teritorija i na bilateralnom susretu s kosovskim predsjednikom Hashijem Thacijem koji je mijenjao mišljenje po tom pitanju. 

Grabar-Kitarović je dodala kako je Guterresa zanimalo i što će Hrvatska činiti u okviru predsjedanja Europskom unijom te "kako ćemo to iskoristiti, kako za sebe, tako i za svoje susjedstvo". 

Provjerili smo priopćenja iz njenog ureda, nema ni riječi o Dačiću baš kao ni na njenom Twitter profilu.

Pročitajte više